22
Παρ, Νοε

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων : 6-10 Δεκεμβρίου 2021

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 6-10 Δεκεμβρίου 2021 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) περιλαμβάνει τηλεδιαλέξεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.

 

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 | 19:00

Τηλεδιάλεξη: «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Οι Κρίσεις του 21ου Αιώνα στη Σύγχρονη Ελληνική Σκηνή

Live link: https://bit.ly/3BqTB7B

 

Η τέχνη ήταν και είναι ουσιώδης ανάγκη όχι μόνο σε περιόδους ευημερίας αλλά και κρίσεων και συμβαδίζει με τους ρυθμούς της κάθε εποχής. Τα νέα μοντέλα δραματουργίας και σκηνικής αναπαράστασης που αναφύονται διεθνώς ως απόρροια αλλά και αντίδραση στις πολλαπλές κρίσεις του 21ου αιώνα επιχειρούν να διευρύνουν κυρίαρχες αισθητικές αναζητήσεις της θεατρικής γραφής και της σκηνοθετικής πρακτικής μέσα από μία σαφή πολιτική και κοινωνική στόχευση. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με αφορμή τις «Κρίσεις του 21ου Αιώνα στη Σύγχρονη Ελληνική Σκηνή» πραγματεύεται στην τηλεδιάλεξή της η Αύρα Σιδηροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές», το οποίο διοργανώνει τη Σειρά «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», και εξετάζει τον ρόλο του θεατρικού καλλιτέχνη και του ερευνητή μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις παραστατικές τέχνες της σημερινής εποχής.


Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 | 19:00

Τηλεδιάλεξη: «Πολυχρωμία στην Αρχαία Ελληνική Γλυπτική»

Live link: https://tinyurl.com/3ebt4exa

 

Το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» διοργανώνει τηλεδιάλεξη με θέμα «Πολυχρωμία στην Αρχαία Ελληνική Γλυπτική» και ομιλήτρια τη Δρα Μαίρη Γκικάκη, συντονίστρια της Θεματικής του Ενότητας «Θέματα Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης». Όταν αναλογίζεται κανείς την αρχαία ελληνική τέχνη και ιδιαίτερα την αρχαία ελληνική γλυπτική το απόλυτο λευκό κυριαρχεί στις εικόνες που έχουμε σχηματίσει για χαρακτηριστικά έργα της. Οι εντυπώσεις αυτές καθόρισαν ένα ολόκληρο ρεύμα των νεότερων χρόνων, τον Νεοκλασικισμό, προτού αποδειχθεί ότι πρόκειται περισσότερο για εφεύρημα των ιστορικών τέχνης του 18ου αιώνα. Η ομιλήτρια, χρησιμοποιώντας ως μελέτες περίπτωσης έργα, όπως τα αετωματικά γλυπτά του ναού της Αφαίας στην Αίγινα και την Πεπλοφόρο του Μουσείου Ακρόπολης, θα παρουσιάσει σύγχρονες τεχνικές ανίχνευσης των χρωμάτων και τους πειραματισμούς με τις χρωστικές ουσίες της αρχαιότητας, την «πολύχρωμη γλυπτική» που προκαλεί σήμερα επανάσταση στις γνώσεις μας για την αρχαιότητα.


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 | 19:00

Τηλεδιάλεξη: «From Twitter to Capitol Hill: Trumpism, Fascism and Far-right Authoritarian Populist Discourses in the United States»

Live link: https://bit.ly/3rxTzZm 

 

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του ΑΠΚΥ και το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου συνδιοργανώνουν δημόσια τηλεδιάλεξη της Καθηγήτριας Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας Παναγιώτας Γούναρη (University of Massachusetts Boston) με θέμα «From Twitter to Capitol Hill: Trumpism, Fascism and Far-right Authoritarian Populist Discourses in the United States». Η ρητορική του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας και της τετραετούς θητείας του συσπείρωσε και ανέδειξε τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και τον νεοφασισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αξιοποιώντας προσεγγίσεις Κριτικής Ανάλυσης Λόγου και το πλαίσιο ανάλυσης του μονοδιάστατου αυταρχικού λόγου από την κλασική Κριτική Θεωρία, η ομιλήτρια θα διερευνήσει τον βαθμό συντηρητισμού των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και τη χρήση τους για την εκφορά ακροδεξιάς ρητορικής με  επιθετικό λόγο που εκμηδενίζει και ισοπεδώνει τον Άλλο, ώστε να εξετάσει πώς ριζοσπαστικές ιδεολογίες δύναται να κανονικοποιηθούν.


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 | 20:00

Τηλεσεμινάριο: «Διασκευάζοντας τη Μήδεια μαζί με τον Lee Breuer και τους Mabou Mines: ο λόγος, οι ηθοποιοί, οι μαριονέτες»

Live link: https://tinyurl.com/2p9xhv73

 

Με αφορμή την πρόσφατη διασκευή της Μήδειας από την Όλγα Ταξίδου, και την παράσταση με τον αείμνηστο Lee Breuer και τον θίασο Mabou Mines στη Νέα Υόρκη το 2018, το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» οργανώνει  τηλεσεμινάριο με στόχο να εξετάσει τις απαιτήσεις αλλά και τις προοπτικές της θεατρικής διασκευής υπό το πρίσμα της θεατρικότητας και του περί θεατρικότητας λόγου. Η ομιλία της Όλγας Ταξίδου, Ομότιμης Καθηγήτριας του Δράματος και των Παραστατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και Επισκέπτριας Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έχει τίτλο «Διασκευάζοντας τη Μήδεια μαζί με τον Lee Breuer και τους Mabou Mines: ο λόγος, οι ηθοποιοί, οι μαριονέτες».