03
Δευ, Φεβ

Διαδικτυακή εκδήλωση «Κτῆμα ἐς αἰεί: Η αρχαία ελληνική γλώσσα στη σύγχρονη εκπαίδευση και τη λογοτεχνία»

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Κτῆμα ἐς αἰεί: Η αρχαία ελληνική γλώσσα στη σύγχρονη εκπαίδευση και τη λογοτεχνία». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ο Καθηγητής Ανδρέας Γ. Μαρκαντωνάτος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και ο Καθηγητής Γιώργος Κεντρωτής  (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) θα μιλήσουν με θέμα «Επιστροφή στην Αρχαιογλωσσία. Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Λύκειο» και «Μεταφράζοντας από τα Αρχαία Ελληνικά στα Νέα Ελληνικά» αντίστοιχα.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025 στις 19:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδεσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://shorturl.at/wxhbM


Στη διάλεξη του Καθηγ. Μαρκαντωνάτου με τίτλο «Επιστροφή στην Αρχαιογλωσσία. Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Λύκειο» θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του Νέου Προγράμματος Σπουδών της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο ελληνικό λύκειο. Θα δοθεί έμφαση στην έκφανση, τη σχετική με την αναβάθμιση της αρχαιογλωσσίας των μαθητών και μαθητριών. Ο ομιλητής θα αναδείξει τη σπουδαιότητα που έχει η εξοικείωση των νέων με την αττική διάλεκτο με το σκεπτικό ότι η βαθύτερη κατανόηση των δομών και του λεξιλογίου της αρχαίας ελληνικής γλώσσας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ευχερέστερη κατάκτηση της λαλουμένης.

Στη διάλεξή του με τίτλο «Μεταφράζοντας από τα Αρχαία Ελληνικά στα Νέα Ελληνικά», ο Καθηγ. Κεντρωτής θα εστιάσει στη μετάφραση (όντας «μιμητική επανάληψη εν χρόνω») από τα Αρχαία Ελληνικά στα Νέα Ελληνικά, η οποία είναι πάντα αναλογική στο σημασιακό επίπεδο. Η πραγματολογία και η υφολογία έρχονται να συντρέξουν στην επίτευξη του σκοπού αυτού. Το πρωτότυπο δίνει το έναυσμα, αλλά το μεταφραστικό επιτέλεσμα κρίνεται στην επικράτεια του νεοελληνικού λόγου.


Ο Ανδρέας Γ. Μαρκαντωνάτος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είναι Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παραστατικές Τέχνες» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Τακτικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας στην Ολυμπία, καθώς και Επόπτης στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είναι συγγραφέας οκτώ επιστημονικών μονογραφιών, έχει εκπονήσει πληθώρα άλλων μελετημάτων (άνω των 100) και έχει συνεπιμεληθεί πολυάριθμους συλλογικούς τόμους και πρακτικά διεθνών συνεδρίων (άνω των 20) σχετικά με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Μεταξύ των μελλοντικών ερευνητικών δραστηριοτήτων του περιλαμβάνεται η εκπόνηση σχολιασμένης έκδοσης της σοφόκλειας τραγωδίας «Οδίπους επί Κολωνώ» στο πλαίσιο της διαπρεπούς σειράς Aris & Phillips Classical Texts.

Ο Γιώργος Κεντρωτής σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διοικητικό Δίκαιο στο Saarland University της Γερμανίας, όπου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής. Άσκησε επί έτη τη δικηγορία στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Το 1994 εξελέγη μέλος του ΔΕΠ στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου υπηρετεί έως και σήμερα στη βαθμίδα του Καθηγητή. Έχει διδάξει ως προσκεκλημένος καθηγητής σε πανεπιστήμια της ημεδαπής, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Είναι Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Έχει βραβευθεί για το ποιητικό του έργο στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ισπανοαμερικανικής Ακαδημίας Γραμμάτων της Μαδρίτης. Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανάγονται στη θεωρία και την πράξη της μετάφρασης, στη γλωσσοφιλοσοφία, στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή παράδοση, στην παγκόσμια λογοτεχνία και στην ελληνική γραμματεία με έμφαση στο έργο της Επτανησιακής Σχολής, στον ελληνικό υπερρεαλισμό και στη λογοτεχνία από τον Μεσοπόλεμο έως και τις μέρες μας. Έχει δημοσιεύσει σε μορφή βιβλίου πάνω από 60 μεταφράσεις, τρία μυθιστορήματα και έξι ποιητικές συλλογές.

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo