03
Δευ, Φεβ

«Τα δύο Δ και Κ: Διαπλοκή και Διαφθορά στην Κύπρο»: Έναρξη Σειράς «ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ: Διαδικτυακές Συζητήσεις για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό»

Εγκαινιάζεται νέα σειρά συζητήσεων με τίτλο: ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ: Διαδικτυακές Συζητήσεις για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό, με τη σύμπραξη επιστημόνων από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Στην πρώτη διαδικτυακή συζήτηση θα μιλήσουν με θέμα «Τα δύο Δ και Κ: Διαπλοκή και Διαφθορά στην Κύπρο» ο διακεκριμένος Kαθηγητής Νομικής, δικηγόρος και Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Δρ Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και ο τέως Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Η διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, η ώρα 7:00 μ.μ., και θα είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό για διαδικτυακή παρακολούθηση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/ms5vby92

Το θέμα

Η γενικευμένη εντύπωση της κοινής γνώμης στην Κύπρο είναι ότι στη χώρα επικρατούν συνθήκες που προωθούν και γενικεύουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά κάθε μορφής. Η διαπλοκή είναι κάθε απόπειρα εξασφάλισης της εύνοιας ή της υποστήριξης κάποιου έναντι αθέμιτου ανταλλάγματος. Η διαφθορά, όπως ορίζεται σε σχετική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, είναι η κατάχρηση κάποιας μορφής εξουσίας με σκοπό το προσωπικό όφελος. Με τη μορφή της δωροδοκίας, του εκβιασμού, της οικογενειοκρατίας και του στοχευμένου νεποτισμού, της αναξιοκρατίας, της δωροληψίας, της κατάχρησης εξουσίας, αλλά και μορφών εγκληματικότητας, όπως είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η διαφθορά παραλύει το κράτος δικαίου, εκμηδενίζει την αξία των νόμων, συνθλίβει την αξιοπρέπεια και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων. «Φεύγω δίχως να γνωρίζω αν θα επιστρέψω», φώναξε δημόσια ο Λάμπρος, φοιτητής του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Γιατί γνωρίζω ότι, αν μείνω στην Κύπρο, θα έρθει τζείνη η στιγμή, που κάποιος θα θεωρείται καλύτερος, όχι λόγω των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της εμπειρίας του, αλλά λόγω της κομματικής του ταυτότητας και των οικογενειακών του διασυνδέσεων». Υπάρχει, τελικά, τόσο συστημικό πρόβλημα διαπλοκής και διαφθοράς στην Κύπρο; Ποιες μορφές προσλαμβάνει και, κυρίως, πώς αντιμετωπίζεται συνολικά; Μπορεί να εξαλειφθεί; Απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα θα αναζητηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης. Οι ομιλητές θα αναλύσουν πτυχές του περίπλοκου αυτού παθογενούς φαινομένου καιθα εκθέτουν διάφορες απόψεις, επιστημονικές και προσωπικές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μακράς επιστημονικής, αλλά και βιωματικής τριβής με ένα σύστημα κατά γενική ομολογία νοσηρό. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, το οποίο θα είναι ελεύθερο να υποβάλει ερωτήματα προς τους ομιλητές, αλλά και να παρουσιάζει δικές του εμπειρίες και να εκθέσει δικές του απόψεις.

Οι ομιλητές

Ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης είναι διδάκτωρ δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής και Κοσμήτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Είναι εν ενεργεία δικηγόρος, διευθυντής νομικού οίκου. Έχει εκλεγεί ως τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Είναι Πρόεδρος του Royal Commonwealth Society Cyprus Branch και του Κέντρου Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του European Consortium on State and Church Research. Είναι μέλος της Επιτροπής για την αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, της Επιτροπής για την εγκαθίδρυση της τεχνολογίας blockchain στην Κύπρο, της Αρχής για καθορισμό διαφορών πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και μέλος πληθώρας επιστημονικών επιτροπών και μέλος εκδοτικών επιτροπών περιοδικών. Είναι, επίσης, σύμβουλος έκδοσης του «The Cyprus Review» και εκδότης της «Επιθεώρησης Κυπριακού και Ευρωπαϊκού Δικαίου». Έχει τιμηθεί με το βραβείο Άννυς Τσάτσου, ενώ έχει συμμετάσχει σε πληθώρα χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων και σε δύο κέντρα αριστείας Jean Monnet. Έχει διοριστεί ως εμπειρογνώμονας επί θεμάτων κυπριακού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ενώ εκπροσώπησε για χρόνια την Κυπριακή Δημοκρατία ως εμπειρογνώμονας σε διαπραγματεύσεις κοινοτικών νομοθετημάτων στο πεδίο του αστικού δικαίου. Έχει δημοσιεύσει πέραν των 20 μονογραφιών και 100 επιστημονικών άρθρων.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποφοίτησε με Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές και αναγορεύθηκε με άριστα σε διδάκτορα στην ειδικότητα της πολιτικής μηχανικής. Είναι, επίσης, πτυχιούχος στα Οικονομικά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοχος του Πιστοποιητικού CFAB (Certificate in Finance, Accounting and Business) του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών ICAEW. Από το 1998 ως Λειτουργός Ελέγχου έως τον Ιούνιο του 2010 ως Διευθυντής Ελέγχου υπηρέτησε στο Τμήμα Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων. Στις 11 Απριλίου 2014 διορίστηκε Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2024. Έχει διδάξει για σειρά ετών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την ιδιότητα του Ειδικού Επιστήμονα, έχει δώσει αριθμό διαλέξεων εντός και εκτός Κύπρου σε θέματα δημοσίων συμβάσεων και είναι ο συντάκτης των πρότυπων όρων συμβολαίου που έχουν υιοθετηθεί από την αρμόδια αρχή δημοσίων συμβάσεων για χρήση σε δημόσιες συμβάσεις έργων. Είναι μέλος του ΕΤΕΚ και του European Federation of National Eng. Associations (FEANI).

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo