02
Τετ, Απρ

«Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Ελευθερία ή Ασυδοσία και Τοξικότητα;» στο πλαίσιο της Σειράς «ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ: Διαδικτυακές Συζητήσεις για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό»

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εμφανίζονται σε διάφορες μορφές και η χρήση τους εξαπλώνεται ραγδαία σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Ικανοποιούν πλέον ζωτικές και θεμελιώδεις ανάγκες της ζωής και αποτελούν, δίχως υπερβολή, προέκταση του εαυτού μας. Με ένα άκρως επίκαιρο, επομένως, θέμα με τίτλο «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Ελευθερία ή Ασυδοσία και Τοξικότητα;» καταπιάνεται η τρίτη διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της Σειράς «ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ: Διαδικτυακές Συζητήσεις για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό». Τρεις κορυφαίοι διανοητές της δημοσιογραφίας, ο Δρ Φιλήμων Μπαντιμαρούδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Δρ Γιώργος Παυλίδης, δημοσιογράφος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο Γιώργος Τσαλακός, παλαίμαχος δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ, θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα πυκνά ερωτήματα και στους προβληματισμούς σχετικά με τη μορφή, τη χρήση, τα προβλήματα και τις δυνατότητες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην εποχή μας. 

Η διαδικτυακή συζήτηση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025 στις 20:00 μ.μ. και θα είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό για διαδικτυακή παρακολούθηση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/ms5vby92

Η Σειρά ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ διοργανώνεται με τη σύμπραξη τριών Πανεπιστημίων: Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το θέμα

Η χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), όπως είναι το Facebook, το Χ (πρώην Twitter), το Instagram κ.ά., έχει εξαπλωθεί ραγδαία. Πλέον, τα social media δεν προσφέρουν απλώς απρόσκοπτη σύνδεση, διασύνδεση και διάδραση μεταξύ ανθρώπων, δεν παρέχουν απλώς ενημέρωση, ούτε καλύπτουν μόνο τις ανάγκες των ανθρώπων σε ψυχαγωγία. Έχουν χαρακτηριστεί «ρωμαϊκή αρένα», όπου μίση, πάθη, προσωπικές εξάρσεις και συλλογικές εξαλλοσύνες πλήττουν το ιδανικό της ελευθερίας και περιορίζουν την έκφραση λόγου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί άνθρωποι, οι οποίοι δεν τολμούν να εκφραστούν επικριτικά ή αιχμηρά στον κοινωνικό τους περίγυρο, προπηλακίζουν κάθε αντιγνωμούντα και προφέρουν υπέρ το δέον αιχμηρό λόγο; Ποια είναι η επενέργεια των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην πολιτική πραγματικότητα σε Κύπρο και διεθνώς; Πώς «εκπολιτίζονται» τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης; Είναι ο περιορισμός της ελευθερίας των μέσων αυτών ένας από τους τρόπους «εκπολιτισμού»; Τι χαρακτήρα θα έχουν οι περιορισμοί αυτοί; Ποιος θα τους επιβάλλει και πώς ακριβώς; Μπορούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να αντικαταστήσουν άλλες μορφές επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και διάχυσης της ενημέρωσης, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Το κύριο ερώτημα που τίθεται για ανάλυση και συζήτηση στη διαδικτυακή εκδήλωση της 9ης Απριλίου είναι εάν και ως ποιο βαθμό τα ΜΚΔ διασφαλίζουν την ελευθερία των ανθρώπων να εκφράζονται ή εάν αντιθέτως απολήγουν να είναι συνώνυμα με την ασυδοσία (π.χ., στη διακίνηση ψευδών πληροφοριών) και την τοξικότητα, με τις επιθέσεις εναντίον των αντιγνωμούντων να αυξάνονται και πολλές φορές να εκτραχύονται σε επικίνδυνο βαθμό. Οι τρεις ομιλητές, ο Δρ Μπαντιμαρούδης (με την ανακοίνωση «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Η Ανάδειξη του Μέσου Όρου»), ο Δρ Παυλίδης (με την ανακοίνωση «Δεοντολογία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Ο μεγάλος ασθενής») και ο κ. Τσαλακός (με την ανακοίνωση «ΔΙΚΤΥΟ ή ΔΙΧΤΥ») θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στο κύριο αυτό ερώτημα και πολλά ακόμα σχετικά και να αναπτύξουν μια εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό σχετικά με τη μορφή, τη χρήση, τα προβλήματα και τις δυνατότητες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη σύγχρονη εποχή.

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo

Οι ομιλητές

Ο Δρ Φιλήμων Μπαντιμαρούδης είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το University of Texas at Austin, ΗΠΑ. Έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο North Michigan University των ΗΠΑ (1999-2000), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2012-2013) και στο Wheaton College των ΗΠΑ (2017-2018). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή ερευνητικά περιοδικά όπως το «Harvard International Journal of Press/Politics» και το «Communication Research» με θέματα που εντάσσονται στα γνωστικά πεδία της θεωρίας της επικοινωνίας, της πολιτικής επικοινωνίας, των νέων τεχνολογιών και της πολιτισμικής επικοινωνίας.

Ο Δρ Γιώργος Παυλίδης σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσωφ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση. Για σειρά ετών ήταν πρόεδρος του Φοιτητικού Συμβουλίου της Σχολής Δημοσιογραφίας, ενώ διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπριών Φοιτητών Σοβιετικής Ένωσης. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, εργοδοτήθηκε στην εφημερίδα «Νεολαία» αρχικά ως συντάκτης και αργότερα ως υπεύθυνος ύλης. Παράλληλα συνεργάστηκε με την αθλητική εφημερίδα «Κόσμος των Σπορ», την εφημερίδα «Χαραυγή» και άλλα έντυπα. Τον Ιανουάριο του 1995 προσελήφθη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΣΤΡΑ, στον οποίο εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι μέλος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Το 2008 έλαβε διδακτορικό τίτλο από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστήμιου της Σόφιας (St Kliment Ochridski) και έχει συνεργαστεί με πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Κύπρο.

Ο Γιώργος Τσαλακός σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ξεκίνησε τη διαδρομή του στην ελληνική δημοσιογραφία ως αρθρογράφος στο περιοδικό «Αντί» και ως υπεύθυνος ύλης στην εφημερίδα «Εξόρμηση». Από το 1981 έως το 1990 διετέλεσε πολιτικός συντάκτης και διευθυντής σύνταξης στην ΕΡΤ. Με την επιστροφή του στην Κύπρο συνετέλεσε στη συγκρότηση τριών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, του ΑΝΤ1, του Alpha Κύπρου και του Omega. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (2013-2015), ενώ υπήρξε μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Έχει συγγράψει και εκδώσει πρόσφατα το βιβλίο «Σπύρος Κυπριανού, Στη μάχη της Ιστορίας όπως την έζησα» (Α’ τόμος, 1932-1959), Εκδόσεις Πατάκης.

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo