05
Τετ, Φεβ

Η εξωχριστιανική μαρτυρία του σατιρικού συγγραφέα Λουκιανού Σαμοσατέως για τον Χριστό και τους Χριστιανούς (6ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός»)

Με το θέμα «Η εξωχριστιανική μαρτυρία του σατιρικού συγγραφέα Λουκιανού Σαμοσατέως για τον Χριστό και τους Χριστιανούς» εγκαινιάζεται ο 6ος Κύκλος της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος Έγινε Χριστιανικός», ο οποίος οργανώνεται από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Φιλοξενούμενος πρώτος ομιλητής είναι ο Δρ. Ορέστης Καραβάς, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025 στις 19:00 μ.μ. και θα είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό για διαδικτυακή παρακολούθηση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/bdew2azv  

Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και το βιβλιοπωλείο Fata Libelli. Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Ο κύριος σκοπός της ομιλίας είναι να παρουσιάσει τις μαρτυρίες του Λουκιανού για τους Χριστιανούς και τον Ιησού Χριστό, οι οποίες υπάρχουν στα έργα του Περὶ τς Περεγρίνου τελευτς 11-13 και 16, λέξανδρος ἢ Ψευδόμαντις 25 και 38 και   Φιλοψευδες ἢ Ἀπιστν 16. Ο ομιλητής θα επικεντρωθεί στην εν πολλοίς επιπόλαιη και παλαιόθεν διαδεδομένη άποψη περί λουκιάνειας αδιαφορίας, αθεΐας και παρωδίας των πάντων και όπως θα πραγματευθεί στην τηλεδιάλεξή του, τείνει να συμφωνήσει με τους Leonardo Sciascia, Laurent Pernot και Luca Beltramini που αποδέχονται τον σοβαρό χαρακτήρα της λουκιάνειας περιγραφής των Χριστιανών και τη θετική έννοια του όρου «σοφιστής» που χρησιμοποιεί ο αρχαίος συγγραφέας για να χαρακτηρίσει τον Χριστό.

Ο Ορέστης Καραβάς αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βαρκελώνη και το Στρασβούργο. Το 2004 παρουσίασε στο Université de Strasbourg τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Lucien et la tragédie», η οποία δημοσιεύθηκε την επόμενη χρονιά στη σειρά Untersuchungen zur antiken Literatur und Geschichte του εκδοτικού οίκου Walter De Gruyter και τιμήθηκε με το Βραβείο Zographos της Association pour l’encouragement des Etudes Grecques και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Οι μελέτες του αναφέρονται κυρίως στα λογοτεχνικά ρεύματα και τα θρησκευτικά φαινόμενα της αυτοκρατορικής εποχής, στην επιβίωση και την παρωδία του κλασικού και μετακλασικού δράματος κατά την ύστερη αρχαιότητα, καθώς και στο ύστερο έπος. Από τις εκδόσεις «Δαίδαλος» κυκλοφορούν οι σχολιασμένες εκδόσεις που εκπόνησε για την Ποδάγρα του Λουκιανού και για την Αρπαγή της Ελένης του Κόλλουθου.

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo