21
Πεμ, Νοε

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Οι Κρίσεις του 21ου Αιώνα στη Σύγχρονη Ελληνική Σκηνή

Τα νέα μοντέλα δραματουργίας και σκηνικής αναπαράστασης που αναφύονται διεθνώς ως απόρροια αλλά και αντίδραση στις πολλαπλές κρίσεις του 21ου αιώνα επιχειρούν να διευρύνουν κυρίαρχες αισθητικές αναζητήσεις της θεατρικής γραφής και της σκηνοθετικής πρακτικής μέσα από μία σαφή πολιτική και κοινωνική στόχευση. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με αφορμή τις «Κρίσεις του 21ου Αιώνα στη Σύγχρονη Ελληνική Σκηνή» πραγματεύεται η σκηνοθέτις Αύρα Σιδηροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), σε ανοικτή τηλεδιάλεξη τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021. Η ομιλία εντάσσεται στον 3ο κύκλο της Σειράς ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» που διοργανώνει το προαναφερόμενο Πρόγραμμα. Θα αρχίσει στις 19:00 και είναι ανοικτή για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση σε όλους όσοι συνδεθούν στην Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B.

Η τέχνη ήταν και είναι ουσιώδης ανάγκη όχι μόνο σε περιόδους ευημερίας αλλά και κρίσεων και συμβαδίζει με τους ρυθμούς της κάθε εποχής. Εστιάζοντας στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, η Δρ. Σιδηροπούλου στην τηλεδιάλεξή της εξετάζει τον ρόλο του θεατρικού καλλιτέχνη και του ερευνητή μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στις παραστατικές τέχνες της σημερινής εποχής, η οποία χαρακτηρίζεται από σωρεία κρίσεων και τραυμάτων, όπως η πανδημία της νόσου covid-19, η οικονομική-πολιτική-πολιτισμική κρίση, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, η οικολογία και οι κλιματικές αλλαγές, αλλά και η αντικατάσταση της κοινωνικής συνύπαρξης και επαφής από την παντοδυναμία της ψηφιακής έκφρασης.

 

Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo

 

H Αύρα Σιδηροπούλου είναι αριστούχος διδάκτορας θεατρολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την τέχνη του σκηνοθέτη-δημιουργού, κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους σε σπουδές Κειμένου και Παράστασης από το King’s College London, M.Phil στην Αμερικανική Λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και Μ.F.A. στη Σκηνοθεσία Θεάτρου από το Πανεπιστήμιο Columbia. H έρευνά της επικεντρώνεται στη θεωρία της σύγχρονης θεατρικής πράξης, με έμφαση στη σκηνοθεσία. Άρθρα και επιστημονικές της μελέτες έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έχει συγγράψει δύο μονογραφίες: Directions for Directing. Theatre and Method (Routledge, 2018) και Authoring Performance. The Director in Contemporary Theatre (Palgrave Macmillan, 2011). Ως σκηνοθέτις, έχει παρουσιάσει δουλειά της και έχει διοργανώσει θεατρικά εργαστήρια σε Κύπρο, Ελλάδα, Αμερική, Τουρκία, Ιράν, Εσθονία, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Ισραήλ. Έχει υπάρξει επισκέπτρια ερευνήτρια στα πανεπιστήμια Freie University (Γερμανία), ΜΙΤ-Massachusetts Institute of Technology και CUNY-Martin E. Segal Theatre Center (ΗΠΑ), Queen Mary University, University of Surrey και University of Leeds (Μεγάλη Βρετανία), καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο (Ιαπωνία) με υποτροφία της Japan Foundation. To 2020 ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο θεάτρου «Gilder/Coigney International Theatre Award» της League of Professional Theatre Women. Σήμερα διδάσκει στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και διευθύνει την Καλλιτεχνική Ομάδα Persona.

 


 

Η θεματολογία της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις για τους σταθμούς στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και τα νέα ρεύματα και κατευθύνσεις στο θέατρου του 21ου αιώνα, προκλήσεις και προτάσεις για το θέατρο για παιδιά και νέους, τη λειτουργία των σκηνικών κωδίκων στο θέατρο, καθώς και τους καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα. Εισηγητές στις τηλεδιαλέξεις θα είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού του Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές», καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες από τον χώρο του θεάτρου και των θεατρικών σπουδών.