Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 6 έως 12 Φεβρουαρίου 2025 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει διαδικτυακές εκδηλώσεις, διαδικτυακές συζητήσεις και τηλεσεμινάρια ανοικτά για το ευρύ κοινό.
Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2025 | 18:00
Τηλεσεμινάριο: «Σκηνοθετώντας το έργο της Caryl Churchill» με τη σκηνοθέτρια Αθηνά Κάσιου
Live link: https://shorturl.at/SAT0c
Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» διοργανώνει στις 06/02/2025 τηλεσεμινάριο με τίτλο «Σκηνοθετώντας το έργο της Caryl Churchill» με τη διακεκριμένη σκηνοθέτρια Αθηνά Κάσιου. Το τηλεσεμινάριο θα αρχίσει στις 18:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://shorturl.at/SAT0c
Η κ. Κάσιου θα μιλήσει για την προσέγγισή της στα κείμενα της Βρετανίδας θεατρικής συγγραφέα Caryl Churchill, την οποία η ίδια «γνώρισε» στο θεατρικό κοινό της Κύπρου. Η παρουσίαση θα αγγίξει θέματα προετοιμασίας, έρευνας, ανάλυσης κειμένου, σύγκλισης ανάμεσα στη φόρμα και το περιεχόμενο και συνεργασίας με τους ηθοποιούς, σκιαγραφώντας έτσι, μέσα από την προσωπική της οπτική, την επίδραση της Churchill στην σύγχρονη θεατρική δημιουργία.
Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2025 | 19:00
Διαδικτυακή Εκδήλωση: «Κτῆμα ἐς αἰεί: Η αρχαία ελληνική γλώσσα στη σύγχρονη εκπαίδευση και τη λογοτεχνία»
Live link: https://shorturl.at/wxhbM
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Κτῆμα ἐς αἰεί: Η αρχαία ελληνική γλώσσα στη σύγχρονη εκπαίδευση και τη λογοτεχνία», η οποία διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Φιλοξενούμενοι ομιλητές είναι ο Καθηγητής Ανδρέας Γ. Μαρκαντωνάτος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) και ο Καθηγητής Γιώργος Κεντρωτής (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), οι οποίοι θα μιλήσουν με θέμα «Επιστροφή στην Αρχαιογλωσσία. Το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Λύκειο» και «Μεταφράζοντας από τα Αρχαία Ελληνικά στα Νέα Ελληνικά» αντίστοιχα.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025 στις 19:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης στον σύνδεσμο: https://shorturl.at/wxhbM
Στη διάλεξη του Καθηγ. Μαρκαντωνάτου θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του Νέου Προγράμματος Σπουδών της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο ελληνικό λύκειο. Θα δοθεί έμφαση στην έκφανση, τη σχετική με την αναβάθμιση της αρχαιογλωσσίας των μαθητών και μαθητριών. Ο ομιλητής θα αναδείξει τη σπουδαιότητα που έχει η εξοικείωση των νέων με την αττική διάλεκτο με το σκεπτικό ότι η βαθύτερη κατανόηση των δομών και του λεξιλογίου της αρχαίας ελληνικής γλώσσας αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ευχερέστερη κατάκτηση της λαλουμένης.
Στη δική του διάλεξη, ο Καθηγ. Κεντρωτής θα εστιάσει στη μετάφραση (όντας «μιμητική επανάληψη εν χρόνω») από τα Αρχαία Ελληνικά στα Νέα Ελληνικά, η οποία είναι πάντα αναλογική στο σημασιακό επίπεδο. Η πραγματολογία και η υφολογία έρχονται να συντρέξουν στην επίτευξη του σκοπού αυτού. Το πρωτότυπο δίνει το έναυσμα, αλλά το μεταφραστικό επιτέλεσμα κρίνεται στην επικράτεια του νεοελληνικού λόγου.
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025 | 17:00
Τηλεσεμινάριο: «Τελειομανία: Φίλος ή Εχθρός;» (Κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων συμβουλευτικής στήριξης Εαρινό εξάμηνο 2025)
Live link: https://tinyurl.com/wadjxc8
Το θέμα «Τελειομανία: Φίλος ή εχθρός;» πραγματεύεται τηλεσεμινάριο ανοικτό στο ευρύ κοινό, στο πλαίσιο του Κύκλου δωρεάν ανοικτών διαδικτυακών σεμιναρίων Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης για το Εαρινό Εξάμηνο 2024-2025. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 στις 17:00 με εισηγήτρια τη Δρ Νάταλυ Λούμπα Φιλαρέτου, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγο, με ελεύθερη πρόσβαση στα εργαλεία τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ, στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/wadjxc8.
Η προ-εγγραφή είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει μέχρι τις 09/02/2025 μέσω του συνδέσμου: https://shorturl.at/QWOqG
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα αναλυθεί η έννοια της τελειομανίας, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την τελειομανία προς όφελός τους. Παράλληλα, θα συζητηθεί πότε και πώς η τελειομανία ενδέχεται να χρειάζεται μετριασμό.
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2025 | 19:00
Διαδικτυακή Συζήτηση: «Τα δύο Δ και Κ: Διαπλοκή και Διαφθορά στην Κύπρο» (Σειρά «ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ: Διαδικτυακές Συζητήσεις για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό»)
Live link: https://tinyurl.com/ms5vby92
Εγκαινιάζεται νέα σειρά συζητήσεων με τίτλο: ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ: Διαδικτυακές Συζητήσεις για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό, με τη σύμπραξη επιστημόνων από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Στην πρώτη διαδικτυακή συζήτηση θα μιλήσουν με θέμα «Τα δύο Δ και Κ: Διαπλοκή και Διαφθορά στην Κύπρο» ο διακεκριμένος Kαθηγητής Νομικής, δικηγόρος και Πρόεδρος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Δρ Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και ο τέως Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας Δρ Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
Η διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, η ώρα 19:00 μ.μ. και θα είναι ανοικτή για διαδικτυακή παρακολούθηση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/ms5vby92
Η γενικευμένη εντύπωση της κοινής γνώμης στην Κύπρο είναι ότι στη χώρα επικρατούν συνθήκες που προωθούν και γενικεύουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά κάθε μορφής. Υπάρχει, τελικά, τόσο συστημικό πρόβλημα διαπλοκής και διαφθοράς; Ποιες μορφές προσλαμβάνει και, κυρίως, πώς αντιμετωπίζεται συνολικά; Μπορεί να εξαλειφθεί; Απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα θα αναζητηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης. Οι ομιλητές θα αναλύσουν πτυχές του περίπλοκου αυτού παθογενούς φαινομένου και θα εκθέτουν διάφορες απόψεις, επιστημονικές και προσωπικές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μακράς επιστημονικής, αλλά και βιωματικής τριβής με ένα σύστημα κατά γενική ομολογία νοσηρό. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, το οποίο θα είναι ελεύθερο να υποβάλει ερωτήματα προς τους ομιλητές, αλλά και να παρουσιάζει δικές του εμπειρίες και να εκθέσει δικές του απόψεις.