Sidebar

01
Κυρ, Σεπ

Ολοκληρώθηκε το καινοτόμο έργο “KeepA(n)I – A Methodological Approach for Identifying Social Stereotypes in Artificial Intelligence Applications»

Το πρωτοποριακό έργο «KeepA(n)I – A Methodological Approach for Identifying Social Stereotypes in Artificial Intelligence Applications», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 30 Ιουνίου 2024. Το έργο υλοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα Fairness and Ethics in AI – Human Interaction Group (fAIre) του Κέντρου Αριστείας CYENS, υπό την καθοδήγηση της Δρος Jahna Otterbacher, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και επικεφαλής του Κυπριακού Κέντρου Αλγοριθμικής Διαφάνειας (CyCAT) στο ΑΠΚΥ. Στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκε μία προηγμένη μεθοδολογία και πλατφόρμα εντοπισμού κοινωνικών στερεότυπων σε εφαμογές τεχνητής νοημοσύνης, με ιδιαίτερη έμφαση στην υπολογιστική όραση και ανάλυση εικόνας.

Στις 22 Ιουλίου 2024, τα κύρια στελέχη της ερευνητικής ομάδας, η Δρ. Ευγενία Χριστοφόρου (Συντονίστρια Έργου, Μέλος Συνεργαζόμενου ΕΚπαιδυετικού Προσωπικού του ΑΠΚΥ και Ερευνήτρια στο fAIRe MRG στο CYENS CoE), η Δρ. Jahna Otterbacher (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΑΠΚΥ, Διευθύντρια του CyCAT και Συνεπικεφαλής του fAIRe MRG στο CYENS CoE) και ο Δρ. Νικόλας Νικολάου (Συνιδρυτής και Ανώτερος Μηχανικός Αλγορίθμων στην Algolysis Ltd), παρουσίασαν την πρωτότυπη πλατφόρμα σε ομάδες ενδιαφερομένων. Η παρουσίαση ανέδειξε τις καινοτόμες ερευνητικές και αναπτυξιακές προσπάθειες που υποστηρίζουν τον σχεδιασμό της πλατφόρμας, καταδεικνύοντας τη δυνητική της επίδραση στο μέλλον της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης.