10
Πεμ, Οκτ

Ημερίδα: Εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου στη Γεωργία και ο ρόλος της Κυκλικής Οικονομίας στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ), σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, διοργανώνουν την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024 ημερίδα με τίτλο: «Εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου στη Γεωργία και ο ρόλος της Κυκλικής Οικονομίας στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου στη Λευκωσία (11:30 - 14:15). Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τελεί υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρος Μαρίας Παναγιώτου, η οποία θα απευθύνει και χαιρετισμό.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν επίσης ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Σταύρου, και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, Δρ. Μάριος Κυριάκου.

|| ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ||

Οκτώ καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές, οι Δρ. Μιχάλης Ομήρου (Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών - ΙΓΕ), Καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αναπληρωτής Καθηγητής  Αντώνης Ζορπάς (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου – ΑΠΚΥ), Λέκτορας Ειρήνη Βουκκαλή (ΑΠΚΥ), Δρ. Κατερίνα Φιλίππου (ΙΓΕ), Δρ. Ανδρέας Σαββίδης (ΙΓΕ), Δρ. Μαρία Ντούλα (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) και Διονύσης Σπαράγγης (ΙΓΕ), πραγματεύονται στις ομιλίες τους θέματα που άπτονται των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των προκλήσεων για τη γεωργία, των στρατηγικών μηδενικών αποβλήτων, της προσαρμογής των πόλεων στις κλιματικές αλλαγές, καθώς και ζητήματα της Κυκλικής Οικονομίας. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα παρουσιαστούν ακόμη οι στόχοι και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών έργων Life-ClimateMED και ECONUTRI.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί και η απονομή βραβείων του «1ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Περιβαλλοντικών Βραβείων για Φοιτητές σε Περιβαλλοντικές Σπουδές» που διοργάνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.


Την εκδήλωση υποστηρίζουν το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Μηχανική Περιβαλλοντικής Αειφορίας» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών - Κλάδος Αγροβιοτεχνολογίας.