28
Δευ, Οκτ

Υβριδική διάλεξη: Αλληλεπίδραση Μικροπλαστικών με (Ραδιο) Τοξικά Μεταλλοϊόντα σε Υδατικά Συστήματα

Το θέμα «Αλληλεπίδραση Μικροπλαστικών με (Ραδιο) Τοξικά Μεταλλοϊόντα σε Υδατικά Συστήματα» πραγματεύεται η 2η υβριδική διάλεξη του 7ου Κύκλου της Σειράς Διαλέξεων σε θέματα Χημικής Μηχανικής Διαχείρισης και Μηχανικής Περιβάλλοντος, τον οποίο συνδιοργανώνουν το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Μηχανική Περιβαλλοντικής Αειφορίας» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Φιλοξενούμενος ομιλητής είναι ο Δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η  διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024 στις 18.15 μ.μ. στο κτίριο της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 89, 2220 Λατσιά, Λευκωσία) και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://shorturl.at/kTTeT

Η διάλεξη πραγματεύεται τη χρήση πλαστικών αντικειμένων στην καθημερινότητα του ανθρώπου, η οποία οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή, καθώς και σε απόρριψη περίπου 350 εκατομμυρίων τόνων αποβλήτων πλαστικού κάθε χρόνο λόγω της κακής διαχείρισής τους. Όταν τα πλαστικά εκτίθενται στις περιβαλλοντικές συνθήκες, αποδομούνται σε μικροπλαστικά (MPs), τα οποία εισέρχονται στους οργανισμούς μέσω της τροφής, του νερού και του αέρα. Έχει εκτιμηθεί ότι ένας άνθρωπος καταναλώνει περίπου 0.1-5 gr μικροπλαστικών την εβδομάδα. Τα μικροπλαστικά παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως δευτερογενείς ρύποι, διότι μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς ρύπων στο περιβάλλον, λόγω της μεγάλης επιφάνειάς τους, (προσ)ροφώντας ρύπους, όπως για παράδειγμα, οργανικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων ραδιοπυρήνων από το περιβάλλον τους.

Ο Δρ. Ιωάννης Ιωαννίδης ολοκλήρωσε τις σπουδές στη Χημεία και Ραδιοαναλυτική Χημεία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο στο αντικείμενο Ραδιοχημεία – Πυρηνική Χημεία. Η διδακτορική του διατριβή επικεντρώθηκε στην αλληλεπίδραση ραδιοπυρήνων με μικροπλαστικά και για τη συγκεκριμένη μελέτη τιμήθηκε με το Βραβείο της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου για το υψηλό επίπεδο της έρευνάς του στην Περιβαλλοντική Ραδιοχημεία. Δημοσιεύει σε επιστημονικά περιοδικά με θεματολογία, μεταξύ άλλων, την προσρόφηση και εκρόφηση ραδιοπυρήνων από μικροπλαστικά, τα βιοεξανθρακώματα, τις ξερογέλες και άλλα υλικά. Έχει αναλάβει ως Guest Editor το πρώτο του ειδικό τεύχος στο επιστημονικό περιοδικό «Applied Sciences» του MDPI με θέμα «Innovative Approaches and Materials for Water Treatment».

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo