Sidebar

18
Πεμ, Ιουλ

ΧΜΠ612: Το Πλέγμα της Κλιματικής Προσαρμογής – Ηθική

  • Κωδικός / Course Code: ΧΜΠ612
  • ECTS: 5
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: Διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες (10% του τελικού βαθμού της Θ.Ε.), Γραπτές εργασίες (30% του τελικού βαθμού), Τελική εξέταση (60% του τελικού βαθμού)
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (εαρινό ή χειμερινό)/ Semi-annual (Fall or Spring)
  • Κόστος/ Tuition Fees: €390
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Μεταπτυχιακό/ Postgraduate
  • Αναλυτική πληροφόρηση: 612_-_NEW_ECTS_gr.pdf

Λαμβάνοντας υπόψη τις ηθικές διαστάσεις των κλιματικών αλλαγών, η Θεματική Ενότητα (Θ.Ε.) στοχεύει να αναλύσει το πλέγμα της κλιματικής προσαρμογής και την εφαρμογή μηχανικών προσεγγίσεων και αειφόρων λύσεων, οι οποίες θα υιοθετηθούν από τη βιομηχανία στην οποία οφείλονται ένα μεγάλο μέρος των κλιματικών αλλαγών, τον κατασκευαστικό τομέα, τα κτήρια, στην αγροτική παραγωγή κλπ. Ταυτόχρονα, θα προταθούν μέτρα για προσαρμογή από όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως τον πρωτογενή τομέα, τον δευτερογενή (με έμφαση στον μεταποιητικό τομέα), τον τριτογενή τομέα (όπως τις μεταφορές, το λιανικό εμπόριο κλπ).  Μέτρα όπως έργα υποδομής που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης, στη διάβρωση, στην προστασία από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, στον μεταβολισμό των εδαφών, στη μεταποίηση της παραγωγής τροφίμων και καλλιεργειών, στις αλλαγές της συμπεριφορές των ατόμων, στην αλόγιστη σπατάλη πόρων κλπ θα αποτελούν τον πυρήνα της Θ.Ε.

Στόχος της Θ.Ε. είναι η προετοιμασία της προσαρμογής των ατόμων και της οικονομίας από τις υφιστάμενες και μελλοντικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, θα εξεταστεί η ηθική διάσταση για το πώς θα πρέπει να προσαρμοστεί ο άνθρωπος και η οικονομία στις κλιματικές αλλαγές.