Το θέμα «Ο κυκλαδικός πρώιμος μεσαίωνας (7ος - 9ος αι.)» πραγματεύεται η 2η τηλεδιάλεξη του 6ου Κύκλου της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος έγινε Χριστιανικός», ο οποίος διοργανώνεται από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Φιλοξενούμενος ομιλητής είναι ο Δρ. Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2025 (ώρα 19:00 μ.μ.) και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/bdew2azv
Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και το βιβλιοπωλείο Fata Libelli. Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
Σκοπός της ομιλίας είναι να αναδείξει τη σημασία που είχε το αρχιπέλαγος των Κυκλάδων την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Συγκεκριμένα, εμπορικά δίκτυα και οχυρώσεις, ακόμη και σε μικρές, ακατοίκητες νησίδες, όπως το Βιόκαστρο Αμοργού ή η Καρδιώτισσα Σικίνου, καθώς και προεικονομαχικά ζωγραφικά σύνολα και εικονομαχικές τοιχογραφίες που αποκαλύπτονται στο νησί της Νάξου, φωτίζουν τον ρόλο του Αιγαίου στην ανάσχεση του αραβικού κινδύνου, αλλά και στην αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας. Τα εμβληματικά κάστρα της Αρχαίας Θήρας, της Παροικιάς Πάρου και της Χώρας Νάξου ανεγείρονται εκείνη την εποχή για να αποτελέσουν κεντρικά σημεία του κυκλαδικού αμυντικού δικτύου. Οι περισσότερες αρχαίες πόλεις, όπως η Σίφνος ή η Αρκεσίνη Αμοργού, εξακολουθούν να επιβιώνουν και αποκτούν τη μεταβατική εκείνη περίοδο τα μεσαιωνικά χαρακτηριστικά τους. Παράλληλα, η Κωνσταντινούπολη επενδύει στην τόνωση της χριστιανικής πίστης ανεγείροντας σημαντικούς ναούς, όπως η Παναγία Καταπολιανή της Πάρου που αναχρονολογείται εκείνη την εποχή ή η Αγία Θεοδότη στην Ίο.
Ο Δημήτρης Αθανασούλης, διδάκτωρ βυζαντινής αρχαιολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και DEA Université Paris I - Panthéon-Sorbonne), είναι διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Parco Archeologico di Pompei (Πομπηία) και του ΔΣ της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος και μέλος Επιστημονικών Επιτροπών και Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει διευθύνει πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών ερευνών στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες, έχει σχεδιάσει και διευθύνει μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάδειξης μνημείων, ψηφιακών εφαρμογών και έρευνας, καθώς και δεκάδες αναστηλωτικά έργα σε βυζαντινούς ναούς, κάστρα της Πελοποννήσου και κορυφαία μνημεία των Κυκλάδων. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει νέα αρχαιολογικά μουσεία, ανακαινίσεις μουσείων και εκθέσεων, νέες μόνιμες μουσειακές εκθέσεις, καθώς και σημαντικές περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχει συνδιοργανώσει διεθνείς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πλήθος μελετών και άρθρων στα πεδία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και αρχαιολογίας και της πολιτισμικής διαχείρισης. Είναι επιστημονικός επιμελητής καταλόγων αρχαιολογικών εκθέσεων και έχει βραβευθεί δύο φορές από την Europa Nostra (2018, 2022).
Add event to calendar