Sidebar

06
Παρ, Σεπ

Ο Καθηγητής Σταύρος Σταύρου νέος Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Την ηγεσία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) ανέλαβε από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 ο Καθηγητής Σταύρος Σταύρου, ο οποίος εξελέγη στο αξίωμα του Πρύτανη για την επόμενη τετραετία. Ο Καθηγητής Σταύρου διαδέχεται τον Καθηγητή Πέτρο Πασιαρδή, ο οποίος, ολοκληρώνοντας την πρυτανική θητεία του, αφυπηρέτησε ύστερα από 17 χρόνια προσφοράς στο ΑΠΚΥ. O Καθηγητής Σταύρου, εκ μέρους του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ευχαρίστησε θερμά τον Καθηγητή Πέτρο Πασιαρδή για την ουσιαστική προσφορά του στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

Η εκλογή του Καθηγητή Σταύρου στο ανώτατο ακαδημαϊκό αξίωμα σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής για το Πανεπιστήμιο, το οποίο από την ίδρυσή του 2002 έχει εδραιωθεί στον ελληνόφωνο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ως πανεπιστήμιο συνυφασμένο με την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση.

«Είναι με μεγάλη τιμή και αίσθημα ευθύνης που αναλαμβάνω την ηγεσία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, με όραμα τη διεθνή καταξίωσή του ως ένα πανεπιστήμιο καινοτόμο, ευέλικτο, συμπεριληπτικό και στενά συνδεδεμένο με τις ανάγκες της κοινωνίας, των επιστημών και του παραγωγικού ιστού», δήλωσε ο Καθηγητής Σταύρου. «Το Πανεπιστήμιο είναι οι άνθρωποί του και με το σύνολο του προσωπικού, στη βάση ακαδημαϊκών αρχών και αξιών, θα χαράξουμε μία νέα αναπτυξιακή πορεία με βλέμμα στραμμένο σταθερά προς τα εμπρός, ώστε να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου εντός και εκτός των εθνικών συνόρων, με την έρευνα, την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση να είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας» σημείωσε.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου καλωσορίζει τον Καθηγητή Σταύρο Σταύρου στα νέα του καθήκοντα και του εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο του.


Το σύντομο βιογραφικό του νέου πρύτανη του ΑΠΚΥ, Καθηγητή Σταύρου Σταύρου

NewOUCRector SStavrouΟ Καθηγητής Σταύρος Σταύρου είναι μέλος της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου όπου έχει ιδρύσει και διευθύνει το Ερευνητικό Εργαστήριο κυβερνοασφάλειας και Τηλεπικοινωνιών. Είναι επίσης ο εκλελεγμένος πρόεδρος του σχηματισμού της κυβερνοασφάλειας στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Άμυνας και Ασφάλειας που εδρεύει στις Βρυξέλλες,  με αποστολή τον συντονισμό των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Ο Καθηγητής Σταύρος Σταύρου είναι Fellow της Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος του συμβουλίου του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ). Οι τομείς της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και πρακτικής εμπειρογνωμοσύνης του συμπεριλαμβάνουν την κυβερνοασφάλεια,  την μηχανική τηλεπικοινωνιών, δικτύων, ηλεκτρονικού πολέμου και ασύμμετρων τεχνολογικών απειλών. Είναι κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το σχεδιασμό ενός συστήματος παρεμβολής ασύρματων επικοινωνιών. Έχει σχεδιάσει και αναπτύξει επιχειρησιακές πλατφόρμες και πλατφόρμες έρευνας και ανάπτυξης σε θέματα Κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας κρίσιμων υποδομών. Μεταξύ 1997-2009 διετέλεσε ως μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού  του Πανεπιστημίου του Surrey (Ηνωμένο Βασίλειο).

Από το 2009, ως μέλος του  Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέπτυξε και διεύθυνε μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς εξειδίκευσης του και διετέλεσε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (2014-2018) μέχρι την αυτονόμηση του Πανεπιστήμιου (2018). Στην συνέχεια εκλέχθηκε ως ο 1ος κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών.  Διετέλεσε επίσης ως μέλος του Συμβουλίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Καθηγητής Σταυρού, έχει συντονίσει πέρα των 50 εθνικών, και ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων και δημοσιεύει εκτενώς στα θέματα εμπειρογνωμοσύνης του. Έχει συγγράψει επίσης μεγάλο αριθμό τεχνικών εκθέσεων για εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Ο Καθηγητής Σταύρος Σταύρου κατάγεται από την κατεχόμενη Πάνω Ζώδια, είναι νυμφευμένος με την Δρ. Όλγα Αλεξάνδρου και έχουν 2 παιδιά, την Αλεξάνδρα και τον Χρίστο.