30
Κυρ, Ιουν

Διαδικτυακά Σεμινάρια: «Εντοπισμός και χρήση βιβλιογραφικών πηγών/αναφορών» & «Αποφυγή Λογοκλοπής & Θεμιτή Χρήση Βοηθημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης»

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 δύο διαδικτυακά σεμινάρια για τη φοιτητική του κοινότητα, (εν δυνάμει) ερευνητές, καθώς και για το ευρύ κοινό και κάθε ενδιαφερόμενο για τη θεματολογία. Το πρώτο σεμινάριο έχει τίτλο «Εντοπισμός και χρήση βιβλιογραφικών πηγών/αναφορών» και θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17:00–18:00 με εισηγητή τον Δρα Άγγελο Κωνσταντίνου, Ακαδημαϊκό Σύμβουλο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του ΑΠΚΥ. Το δεύτερο σεμινάριο έχει θέμα «Αποφυγή Λογοκλοπής & Θεμιτή Χρήση Βοηθημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης» και θα διεξαχθεί στις 18:15–19:15. Εισηγητές είναι η Δρ Ελισάβετ Κιούρτη, Ακαδημαϊκή Σύμβουλος της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΚΥ και ο  Δρ Κωνσταντίνος Τσαγκαρίδης, Ακαδημαϊκός Σύμβουλος της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του ΑΠΚΥ.

Τα σεμινάρια θα μεταδοθούν μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://shorturl.at/jVKZ0.

Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/N9KA92TzQ9

[FLYER]


Το διαδικτυακό σεμινάριο «Εντοπισμός και χρήση βιβλιογραφικών πηγών/αναφορών» αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με τη χρήση συγκεκριμένων βάσεων και πλατφόρμων πληροφοριών, σχετικών με τον εντοπισμό ακαδημαϊκών συγγραμμάτων και άρθρων. Θα γίνει αναφορά στη νενομισμένη ενσωμάτωση βιβλιογραφικών αναφορών σε εργασίες/διατριβές και θα παρουσιαστεί πληθώρα παραδειγμάτων από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, ώστε να βοηθηθούν οι φοιτητές να εφαρμόσουν αυτές τις γνώσεις και δεξιότητες στον δικό τους τομέα. Το σεμινάριο καλύπτει βασικά θέματα όπως το είδος των πηγών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιβλιογραφική επισκόπηση, τους τρόπους εύρεσης βιβλιογραφίας, τη μεθοδολογία αναζήτησης βιβλιογραφίας και την αξιολόγηση των βιβλιογραφικών πηγών, καθώς και τη χρήση χρήσιμων εργαλείων.

Το διαδικτυακό σεμινάριο «Αποφυγή Λογοκλοπής & Θεμιτή Χρήση Βοηθημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης» έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους συμμετέχοντες πληροφορίες για τη σημασία της ακαδημαϊκής εντιμότητας, καθώς και εφαρμοσμένα παραδείγματα σχετικά με τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν για να αποφεύγεται η ακούσια ή εσκεμμένη λογοκλοπή. Καλύπτει, επίσης, σύγχρονα θέματα σχετικά με τη θεμιτή χρήση και συνεπικουρία της Τεχνητής Νοημοσύνης στο ακαδημαϊκό έργο ενός φοιτητή-ερευνητή, με τρόπο που δεν παραβιάζει τα όρια της λογοκλοπής. Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες που επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στη συγγραφή και την έρευνα, με σεβασμό στα δικαιώματα των δημιουργών και τις ηθικές αρχές της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για βασικά θέματα όπως τι είναι η λογοκλοπή, τις μορφές λογοκλοπής, τις στρατηγικές και τα εργαλεία για την αποφυγή της λογοκλοπής, τα λογισμικά ανίχνευσης λογοκλοπής, καθώς και τη θεμιτή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που αποφεύγεται η λογοκλοπή.

 

OnlineSeminars 11062024