25
Δευ, Νοε

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων : 22 - 28 Νοεμβρίου 2021

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 22 έως 28 Νοεμβρίου 2021 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει τηλεδιαλέξεις, τηλεσεμινάρια και ημερίδες, ανοικτές για το ευρύ κοινό.


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 | 09:15 - 12:15

Ανοικτή Ημερίδα «Share your PULCHRA challenges» για την προώθηση της ανοικτής σχολικής εκπαίδευσης

 

Το ερευνητικό έργο «PULCHRA: Science in the City: Building Participatory Urban Learning Community Hubs through Research and Activation», στο οποίο μετέχει ως εταίρος το ΑΠΚΥ, έχει ως στόχο τη μελέτη της πόλης ως οικοσύστημα και τη δημιουργία ομάδων συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, του παραγωγικού ιστού και των σχολικών μονάδων μέσω της ανοικτής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου, το ΑΠΚΥ και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας με επικεφαλής τον Αναπλ. Καθηγ. Αντώνη Ζορπά διοργανώνει ανοικτή στο κοινό ημερίδα με τίτλο «Share your PULCHRA challenges» τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, με σκοπό την παρουσίαση των δράσεων κυπριακών σχολείων που συμμετέχουν στο PULCHRA και την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, την Κυκλική Οικονομία, την Κλιματική Αλλαγή και την Κινητικότητα. Τις έως σήμερα δράσεις τους στο έργο θα παρουσιάσουν προς τον υπουργό Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσο, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση, αντιπρόσωποι πέντε (5) σχολείων, ήτοι του Λυκείου Αγίου Ιωάννη, του Λυκείου Εθνομάρτυρα Κυπριανού, του Λυκείου Παραλιμνίου, του Απεήτειου Γυμνασίου-Λυκείου και του Λυκείου Φώτη Πίττα.

Ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση μέσω του καναλιού του ΑΠΚΥ στο YouTube, εδώ:


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου | 19:00

«Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»: Τηλεδιάλεξη «Ο δυνάμει θεατής ως κυρίαρχος παράγοντας στη σκηνοθετική διαμεσολάβηση στο θέατρο για ανήλικους θεατές»

 

Στο θέατρο για ανήλικους θεατές, οι όποιες σκηνοθετικές επιλογές καθορίζονται και διαμορφώνονται υπό το πρίσμα της αθωότητας του ανήλικου αποδέκτη-θεατή. Πώς ορίζεται, όμως, αυτή η αθωότητα στην εκάστοτε εποχή και με ποιο τρόπο εκφράζεται ως παιδικότητα που δεν ολισθαίνει σε παιδιάστικους και απλοϊκούς κώδικες υποκριτικής; Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς φιλοξενείται στο πλαίσιο του 3ου κύκλου ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» και πραγματεύεται το θέμα «Ο δυνάμει θεατής ως κυρίαρχος παράγοντας στη σκηνοθετική διαμεσολάβηση στο θέατρο για ανήλικους θεατές». Τη Σειρά διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές».

Live link: https://bit.ly/3BqTB7B


Τρίτη 23 Νοεμβρίου | 20:00

Τηλεδιάλεξη: «Οι Δελφικές Εορτές και η αναβίωση του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου»

 

Οι «Δελφικές Εορτές», τις οποίες οργάνωσαν στο πλαίσιο της «Δελφικής Ιδέας» ο Άγγελος και η Εύα Σικελιανού, οραματίστηκαν τη δημιουργία μιας πνευματικής κοινότητας και αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, μία σοβαρή πρόταση για την αναβίωση του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και δράματος στον φυσικό τους χώρο. Για το θέμα «Οι Δελφικές Εορτές και η αναβίωση του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου» θα μιλήσει ο Δρ Σταύρος Τσιτσιρίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, σε ανοικτή στο κοινό τηλεδιάλεξη που φιλοξενεί το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» την Τρίτη 23.11.2021.

Live link: https://bit.ly/3BqTB7B


Τετάρτη 24 Νοεμβρίου | 17:00

Ανοικτό τηλε-σεμινάριο: «Διαχείριση άγχους και χρόνου»

 

Στο πλαίσιο της σειράς δωρεάν σεμιναρίων συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης που επιμελείται η Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών και Προγραμμάτων Σπουδών του ΑΠΚΥ την Τετάρτη 24.11.2021 πραγματοποιείται ανοικτό τηλε-σεμινάριο με τίτλο «Διαχείριση άγχους και χρόνου». Εισηγήτρια είναι η κα. Νάταλυ Λούμπα, εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και συνεργάτιδα του Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΚΥ. Τα σεμινάρια μεταδίδονται διαδικτυακά (απαιτείται προεγγραφή, εδώ) και ανοιχτά σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Live link: https://tinyurl.com/38jtp8pf


Σάββατο 27 Νοεμβρίου | 09:00-13:30 & 18:00-20:00

#Retreat2021: Οι επαγγελματίες της ενημέρωσης συναντούν την ακαδημαϊκή δημοσιογραφία»

 

Με μια σειρά από ουσιαστικές συζητήσεις και διαλέξεις για σύγχρονα θέματα, ανανεώνει και φέτος διαδικτυακά το ραντεβού του το #Retreat2021 το Σάββατο 27.11.2021. Μεταξύ άλλων:

  • Στρογγυλό τραπέζι «Αναπόφευκτη η σύγκρουση της Δύσης με την Κίνα;». Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Καλτσώνης, Κώστας Μελάς, Βαγγέλης Χωραφάς, Frank Sieren. Συντονίζει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.
  • Τέσσερα workshops Έρευνας, Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας για: α) Τον ρόλο του Facebook (Βάλια Καϊμάκη, Λεωνίδας Βατικιώτης), β) τις αλλαγές στην επικοινωνία λόγω του Covid-19 (Λήδα Τσενέ, Αικατερίνη Διαμαντάκη), γ) την ενεργειακή φτώχεια (Γιάννης Ορέστης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Παναγιωτάκης) και δ) τη μυθοπλασία και τις τηλεοπτικές σειρές της φετινής σεζόν (Γιώργος Λαουτάρης).

Στο τέλος της ημερίδας θα απονεμηθεί το Βραβείο Ρεπόρτερ 2021 στον δημοσιογράφο Γιάννη Γορανίτη. Ο Χάρης Πλατανάκης θα παρουσιάσει τη δομή και φοίτηση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία». Η παρουσίαση του #Retreat2021 θα γίνει από την Αναπλ. Καθηγ. Σοφία Ιορδανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρο του Advanced Media Institute.

Συνδιοργανωτές: ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», Advanced Media Institute, www.dimosiografia.com. Υποστηρικτής: Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις.

Live link: https://bit.ly/3D79eSu


Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 | 20:00

Τηλεδιάλεξη: «Operating opera nationally and internationally: the Camerata Bardi Vocal Academy & Teatro Grattacielo, New York»

 

To Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» φιλοξενεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 τον Στέφανο Κορωναίο, Καλλιτεχνικό και Γενικό Διευθυντή του Teatro Grattacielo και της Camerata Bardi Vocal Academy με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η τηλεδιάλεξη, που θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα, έχει τίτλο «Operating opera nationally and internationally: the Camerata Bardi Vocal Academy & Teatro Grattacielo, New York». Πώς διοικείται και πώς λειτουργεί ένα θέατρο όπερας και μια ακαδημία φωνής/φωνητικής και ποιες είναι οι απαιτήσεις της διαχείρισής τους; Πώς αναπτύσσεται ο οργανισμός και οι συμμετέχοντες, συμμέτοχοι και συνεργάτες; Ποιες οι προκλήσεις και ποια η ανταπόκριση σε τοπικό, κρατικό και διεθνές επίπεδο; Ποια είναι η σχέση του θεάτρου όπερας με την εκπαίδευση και εξέλιξη των καλλιτεχνών; Η συζήτηση με το κοινό θα είναι ελληνικά ή/και αγγλικά.

Live link: https://bit.ly/3BYQdkJ


Κυριακή 28 Νοεμβρίου | 10:00-15:00

Συνάντηση διάδρασης για την Παραπληροφόρηση και την Παιδεία για τα Μέσα: «Οι Νέοι απέναντι στην παραπληροφόρηση: Δράσεις στην Κύπρο από και για μαθητές & νέους»

 

Οι ομάδες των έργων «ΑΝΤΙσώματα στην ΠΑΡΑπληροφόρηση» και «Co-creating Media Literate Youth», στα οποία συμμετείχε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, συνδιοργανώνουν την Κυριακή 28.11.2021 ανοικτή συνάντηση διάδρασης με τίτλο «Οι Νέοι απέναντι στην παραπληροφόρηση: Δράσεις στην Κύπρο από και για μαθητές και νέους». Η εκδήλωση έχει στόχο την ενημέρωση για την Παραπληροφόρηση και την Παιδεία για τα Μέσα και θα λάβει χώρα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό. Λόγω της πανδημίας της νόσου covid-19 θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και απαιτείται προεγγραφή, εδώ: https://bit.ly/3CsVi40

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα της εκδήλωσης, εδώ: https://bit.ly/3Hx9r42