23
Δευ, Δεκ

Δωρεάν διαδικτυακό μάθημα «Ματιές στο Νεοελληνικό Θέατρο» με τον Καθηγητή Βάιο Λιαπή μέσω του Mathesis

Ένα ταξίδι πέντε αιώνων στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, προσφέρει το νέο δωρεάν διαδικτυακό μάθημα (MOOC) με τίτλο «Ματιές στο Νεοελληνικό Θέατρο». Το μάθημα διοργανώνεται από το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis με διδάσκοντα τον Βάιο Λιαπή, Καθηγητή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» και Αντιπρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Το μάθημα ξεκινά επίσημα στις 2 Δεκεμβρίου 2024 και θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, συνολικά 30 ώρες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://shorturl.at/zeixB

Το μάθημα «Ματιές στο νεοελληνικό θέατρο» είναι μια περιήγηση στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και δράματος από την εποχή της Κρητικής Αναγέννησης έως το τέλος του 20ού αιώνα. Θα μελετηθεί η εξέλιξη του θεάτρου στις ελληνόφωνες περιοχές (και όχι μόνο στον γεωγραφικό χώρο του σημερινού ελληνικού κράτους), θα γίνει γνωριμία με τα βασικότερα θεατρικά είδη που αναπτύχθηκαν, καθώς και τους εκπροσώπους τους (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς κτλ.), και θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους διαμορφώθηκε στη νεότερη Ελλάδα η θεατρική ζωή, η οποία πολύ συχνά συνυφαίνεται με τις ιστορικές τύχες του νέου Ελληνισμού.

Ο Βάιος Λιαπής είναι Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης. Έχει διδάξει, ως μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού, στα Πανεπιστήμια Κύπρου, Μοντρεάλ και Πατρών και, ως επισκέπτης καθηγητής, στην École Normale Supérieure (Παρίσι). Έχει διατελέσει μέλος του Institute for Advanced Study (Princeton) και επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Princeton, του Cincinnati και του Toronto. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και άρθρα σχετικά με την τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., την αρχαία ελληνική σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, την επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας στους νεότερους χρόνους κ.ά. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για τη μετάφραση του Κύκλωπα του Ευριπίδη (εκδόσεις Κίχλη, 2016).