28
Δευ, Απρ

Τηλεδιάλεξη «Όψεις της καλλιέργειας του κριτικού γραμματισμού στα σχολεία της Κύπρου» (6ος Κύκλος Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

Με το θέμα «Όψεις της καλλιέργειας του κριτικού γραμματισμού στα σχολεία της Κύπρου» καταπιάνεται τηλεδιάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2025 στο πλαίσιο του  6ου Κύκλου της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Φιλοξενούμενη ομιλήτρια είναι η Δρ Ευάνθη Παπανικόλα, εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/w83nj23j

Εγγραφή για λήψη πιστοποιητικού συμμετοχής μέσω του συνδέσμου: https://forms.office.com/e/zdXkeDbBmF[πιστοποιητικό αποστέλλεται σε όλους όσοι παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο μέρος της διάλεξης]

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν δύο παιδαγωγικές παρεμβάσεις, με τις οποίες αναδεικνύεται πώς η Συστημική Λειτουργική Γραμματική (Halliday 1994) μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για την καλλιέργεια μεταγλωσσικής επίγνωσης και κριτικού γραμματισμού (Janks 2010). Στόχος της ανάλυσης των αυθεντικών κειμένων που αξιοποιήθηκαν κατά τη διδασκαλία ήταν ο εντοπισμός και η κριτική αποτίμηση των ιδεολογικών διαστάσεων των κειμένων, καθώς και των σημειωτικών πόρων που αξιοποιήθηκαν για τη αναπαράσταση των ιδεολογιών αυτών. Οι παρεμβάσεις ήταν καθοριστικές για την όξυνση της επίγνωσης της κοινωνικο-σημειωτικής διάστασης της γλώσσας, η οποία είναι κεντρικής σημασίας για την καλλιέργεια δεξιοτήτων κριτικού γραμματισμού απέναντι στον αυτόνομο γραμματισμό και ένα γλωσσικά κανονιστικό εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Η Δρ Ευάνθη Παπανικόλα είναι απόφοιτη του τμήματος Επιστημών της Αγωγής-Δημοτική Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Θεωρητική Γλωσσολογία από το University College London (UCL), καθώς και Διδακτορικό τίτλο στην «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διδάσκει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και έχει συμβουλευτικό ρόλο στο γνωστικό αντικείμενο της ελληνικής γλώσσας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη γλωσσοδιδακτική στο πλαίσιο μοντέλων κοινωνικού γραμματισμού (πολυγραμματισμοί, κριτικός γραμματισμός) ως και σε θέματα διαλεκτικής εκπαίδευσης για σκοπούς καλλιέργειας μεταγλωσσικής και κοινωνιογλωσσικής ενημερότητας.

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo