Στο θέατρο για ανήλικους θεατές, οι όποιες σκηνοθετικές επιλογές καθορίζονται και διαμορφώνονται υπό το πρίσμα της αθωότητας του ανήλικου αποδέκτη-θεατή. Πώς ορίζεται, όμως, αυτή η αθωότητα στην εκάστοτε εποχή και με ποιο τρόπο εκφράζεται ως παιδικότητα που δεν ολισθαίνει σε παιδιάστικους και απλοϊκούς κώδικες υποκριτικής; Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς, φιλοξενούμενος του 3ου κύκλου ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», πραγματεύεται το θέμα: «Ο δυνάμει θεατής ως κυρίαρχος παράγοντας στη σκηνοθετική διαμεσολάβηση στο θέατρο για ανήλικους θεατές» τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021.
Η τηλεδιάλεξη, που διοργανώνεται από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), θα αρχίσει στις 19:00 και είναι ανοικτή για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση σε όλους όσοι συνδεθούν με τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B.
Ο Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης και δραματουργός, είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Παιδαγωγικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με ειδίκευση στο «Θέατρο στην εκπαίδευση». Από το 2003 διδάσκει ως Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό στο ΕΚΠΑ. Είναι δάσκαλος Υποκριτικής Τέχνης σε ιδιωτικές Σχολές Δραματικής Τέχνης και σε θεατρικά εργαστήρια δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης με το Εθνικό Θέατρο, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ), το Φεστιβάλ Αθηνών και με ελεύθερους θιάσους στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Τιμήθηκε με Βραβείο Σκηνοθεσίας για το Τρίτο Στεφάνι από τα Κρατικά Βραβεία Κύπρου. Συμμετέχει σε συνέδρια, ημερίδες, εργαστήρια και έχει δημοσιεύσεις για το θέατρο στην εκπαίδευση σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και σχολικά εγχειρίδια. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής για τα βραβεία Θεάτρου για ανήλικους θεατές και μέλος της Επιτροπής Κρατικών Επιχορηγήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής για τις τέχνες στα γενικά σχολεία και στα καλλιτεχνικά σχολεία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Δείγμα της σκηνοθετικής δουλειάς του είναι οι παραστάσεις Φυλές, Misery, Η τάξη μας, Η Τριλογία του Παραθερισμού, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Ο καλός άνθρωπος του Σε-Τσουάν, Εις το ρεύμα της ζωής τους.
Η θεματολογία της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» (Οκτώβριος 2021 - Μάιος 2022) περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις για τους σταθμούς στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και τα νέα ρεύματα και κατευθύνσεις στο θέατρου του 21ου αιώνα, προκλήσεις και προτάσεις για το θέατρο για παιδιά και νέους, τη λειτουργία των σκηνικών κωδίκων στο θέατρο, καθώς και τους καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα. Εισηγητές είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού του Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές», καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες από τον χώρο του θεάτρου και των θεατρικών σπουδών.