22
Παρ, Νοε

Ο Καθηγητής Άγγελος Χανιώτης στο ΑΠΚΥ: Η αρχαία ιστορία ως ιστορία των αισθήσεων και των αισθημάτων. Τα γκράφιτι της Αφροδισιάδας, φωνές και αισθήματα απολιθωμένα, μας αφορούν ακόμα και σήμερα

Καθήλωσε το κοινό, παρόντες και τηλε-παρόντες, με την εμπνευσμένη ομιλία του για τα «Γκράφιτι στην πόλη της Αφροδισιάδας την ύστερη αρχαιότητα» ο Καθηγητής Άγγελος Χανιώτης, κάτοχος της έδρας Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study στο Πρίνστον, στη δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) με αφορμή τα είκοσι χρόνια που συμπληρώνει φέτος από την ίδρυσή του.

Η δημόσια ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου 2022 και μεταδόθηκε ταυτόχρονα και διαδικτυακά (https://youtu.be/8QviqQpYcVI).

Για τον Καθηγητή Χανιώτη, τις διακρίσεις και βραβεύσεις και το πλούσιο ακαδημαϊκό, ερευνητικό, συγγραφικό και ανασκαφικό έργο του μίλησε ο Βάιος Λιαπής, Αντιπρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Καθηγητής Θεατρικών Σπουδών. Τον ομιλητή τίμησε με πλακέτα του ΑΠΚΥ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Γιώργος Δεληγιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ, επιστημονικός υπεύθυνος της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με τον γενικό τίτλο «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του Καθηγ. Χανιώτη σε συνεργασία με το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η πόλη της Αφροδισιάδας ήταν κατά την ύστερη αρχαιότητα ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Μικράς Ασίας και πρωτεύουσα της επαρχίας της Καρίας. Σύμφωνα με τον Καθηγητή Χανιώτη, «Τα γκράφιτι στην πόλη της Αφροδισιάδας έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη μελέτη της αρχαιότητας. Δείχνουν ότι ακριβώς αυτή η μελέτη πρέπει να λαμβάνει υπόψη της κάθε κατηγορία τεκμηρίων∙ κείμενα και εικόνες, έργα λογοτεχνία και νομικά έγγραφα, τα εμπνευσμένα αριστουργήματα, αλλά και τις ταπεινές εκφράσεις των σκέψεων και των συναισθημάτων απλών ανθρώπων. Μόνο μια τέτοια προσέγγιση μας επιτρέπει να δούμε τους αρχαίους Έλληνες όχι ως εκθέματα μουσείων, αλλά ως ανθρώπους με όνειρα και εφιάλτες, με ελπίδες και με αγωνίες». Η αρχαία ιστορία, συνεχίζει ο Καθηγητής, ως ιστορία των αισθήσεων και των αισθημάτων, ως ιστορία του καθημερινού βίου και των τρόπων σκέψης προσεγγίζει θεμελιώδεις πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς. «Τα γκράφιτι που σχετίζονται με θρησκευτικές συγκρούσεις μας φέρνουν αντιμέτωπους με ένα θέμα πολύ οικείο και στις μέρες μας. Πώς ο θρησκευτικός φανατισμός διαιρεί κοινότητες. Τα γκράφιτι της Αφροδισιάδας, φωνές και αισθήματα απολιθωμένα, μας αφορούν ακόμα και σήμερα».

 

Chaniotis AC 3

 

Chaniotis Aud 6

Chaniotis VL 1