Το πρόγραμμα εκδηλώσεων από 4 έως 11 Απριλίου 2025 του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), δημόσιου πανεπιστημίου εξειδικευμένου στις σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, περιλαμβάνει διαδικτυακές εκδηλώσεις και τηλεδιαλέξεις ανοικτές για το ευρύ κοινό.
Παρασκευή, 4 Απριλίου 2025 | 19:00
Τηλεδιάλεξη: «Διερευνώντας» ζητήματα οικογενειακής γλωσσικής πολιτικής» (6ος Κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)
Live link: https://tinyurl.com/w83nj23j
Το θέμα «Διερευνώντας ζητήματα οικογενειακής γλωσσικής πολιτικής» πραγματεύεται στις 4 Απριλίου 2025 τηλεδιάλεξη στο πλαίσιο του 6ου Κύκλου της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία». Φιλοξενούμενη ομιλήτρια είναι η Δρ Χριστίνα Μαλιγκούδη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/w83nj23j
Στο πλαίσιο της τηλεδιάλεξης θα γίνει αναφορά σε διάφορα θεωρητικά μοντέλα της οικογενειακής γλωσσικής πολιτικής, όπως είναι οι ενδοοικογενειακοί παράγοντες που δύναται να την επηρεάσουν, ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς και τα παιδιά αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της μειονοτικής-πλειονοτικής γλώσσας, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους οι γονείς εφαρμόζουν γλωσσική πολιτική στο σπίτι.
Εγγραφή για λήψη πιστοποιητικού συμμετοχής μέσω του συνδέσμου: https://forms.office.com/e/zdXkeDbBmF
Δευτέρα, 7 Απριλίου 2025 | 17:00-18:00
Διαδικτυακή Εκδήλωση: «Κοινοτική Μαιευτική: Υπηρεσίες, προκλήσεις και προοπτικές»
Live link: https://shorturl.at/pqHgB
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2025 με σύνθημα «Υγιείς αφετηρίες, ελπιδοφόρο μέλλον», το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», σε συνεργασία με την Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών Κύπρου, διοργανώνει τη Δευτέρα, 7 Απριλίου 2025 (17.00 – 18.00), διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Κοινοτική Μαιευτική: Υπηρεσίες, προκλήσεις και προοπτικές». Διαδικτυακή παρακολούθηση στον σύνδεσμο: https://shorturl.at/pqHgB
Ομιλήτριες στην εκδήλωση είναι:
- η Χριστιάνα Γρηγορίου με θέμα:«Δεδομένα για την Κοινοτική Μαιευτική στην Κύπρο και το εξωτερικό»
- η Μαρία Παναγιώτου με θέμα: «Υπηρεσίες που προσφέρονται στις εγκυμονούσες, τις λεχωΐδες και τα νεογνά στην Κύπρο»
- και η Νταϊάνα Κωνσταντινίδη με θέμα: «Ασφαλιστική κάλυψη των Μαιών και των υπηρεσιών κοινοτικής μαιευτικής στην Κύπρο»
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δρ. Ελπιδοφόρος Σ. Σωτηριάδης, Ιατρός Εργασίας και Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο ΑΠΚΥ.
Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025 | 20:00
Διαδικτυακή Συζήτηση: «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Ελευθερία ή Ασυδοσία και Τοξικότητα;» στο πλαίσιο της Σειράς «ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ: Διαδικτυακές Συζητήσεις για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό»
Live link: https://tinyurl.com/ms5vby92
Με το άκρως επίκαιρο θέμα «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Ελευθερία ή Ασυδοσία και Τοξικότητα;» συνεχίζεται την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2025, η Σειρά «ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ: Διαδικτυακές Συζητήσεις για την κοινωνία, την επιστήμη και τον πολιτισμό». Τρεις κορυφαίοι διανοητές της δημοσιογραφίας, ο Δρ Φιλήμων Μπαντιμαρούδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (με την ανακοίνωση «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Η Ανάδειξη του Μέσου Όρου»), ο Δρ Γιώργος Παυλίδης, δημοσιογράφος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (με την ανακοίνωση «Δεοντολογία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Ο μεγάλος ασθενής») και ο Γιώργος Τσαλακός, παλαίμαχος δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ (με την ανακοίνωση «ΔΙΚΤΥΟ ή ΔΙΧΤΥ»), θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα πυκνά ερωτήματα και στους προβληματισμούς σχετικά με τη μορφή, τη χρήση, τα προβλήματα και τις δυνατότητες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην εποχή μας.
Η συζήτηση θα αρχίσει στις 20:00 και είναι ανοικτή για διαδικτυακή παρακολούθηση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/ms5vby92
Η Σειρά ΛΟΓΟΠΛΟΚΙΕΣ διοργανώνεται με τη σύμπραξη τριών Πανεπιστημίων: ΑΠΚΥ, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2025 | 19:00
Τηλεδιάλεξη: «Οι Χριστιανοί και η εκπαίδευση» (6ος Κύκλος Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός»)
Live link: https://tinyurl.com/bdew2azv
Ποιες αλλαγές επέφερε ο χριστιανικός κόσμος στην εκπαίδευση των χριστιανών; Πώς συμφιλιώθηκε η χριστιανική αγιότητα με την ελληνική παιδεία; Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο τέταρτος αιώνας, με την προσπάθεια του Ιουλιανού να αμφισβητήσει το δικαίωμα των χριστιανών στην κλασική παιδεία. «Οι Χριστιανοί και η εκπαίδευση» είναι ο τίτλος της πέμπτης τηλεδιάλεξης του 6ου Κύκλου της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα «Όταν ο Κόσμος έγινε Χριστιανικός», που διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Για το θέμα θα μιλήσει ο Δρ Χρήστος Σιμελίδης, Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 10 Απριλίου 2025 στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/bdew2azv
Τη Σειρά Διαλέξεων υποστηρίζει το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και το βιβλιοπωλείο Fata Libelli. Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
Εγγραφές για παρακολούθηση στον σύνδεσμο: https://forms.office.com/e/5AqsXLDLNE
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2025 | 19:00
Τηλεδιάλεξη: «Εφαρμόζοντας τα νέα προγράμματα σπουδών για τη νεοελληνική γλώσσα στο δημοτικό σχολείο: Προκλήσεις και προοπτικές» (6ος Κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)
Live link: https://tinyurl.com/w83nj23j
Το θέμα «Εφαρμόζοντας τα νέα προγράμματα σπουδών για την νεοελληνική γλώσσα στο δημοτικό σχολείο: Προκλήσεις και προοπτικές» πραγματεύεται η τρίτη τηλεδιάλεξη του 6ου Κύκλου της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία». Φιλοξενούμενες ομιλήτριες είναι η Δρ Ελένη Καρατζόλα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και η Δρ Μαριάνθη Οικονομάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 11 Απριλίου 2025 ώρα 19:00 διαδικτυακά στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/w83nj23j
Εγγραφή για λήψη πιστοποιητικού συμμετοχής μέσω του συνδέσμου: https://forms.office.com/e/zdXkeDbBmF