Την εβδομάδα 24 - 30 Απριλίου 2020 το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και της κοινωνικής του προσφοράς, οργανώνει ποικίλης θεματολογίας χρήσιμες και χρηστικές τηλεδιαλέξεις, αλλά και βιωματικά εργαστήρια και podcasts. Οι τηλε-εκδηλώσεις στο δημόσιο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μοναδικό στην Κύπρο, που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό μέσω των εργαλείων Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ.
- Σειρά συζητήσεων/podcasts με γενικό τίτλο «COVID19: Επικοινωνία, κατ' εξαίρεση» με επιστήμονες και επαγγελματίες της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας
Live link : https://bit.ly/2yjRhUg
Πέμπτη 24 Απριλίου στις 20:00
Υπό τον τίτλο «COVID-19: μένουμε εν οίκω δημοσιογραφούμε εν δήμω!», η Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος και διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», συζητά με τον δημοσιογράφο Κώστα Ζαφειρόπουλο για την ερευνητική δημοσιογραφία, για τις προκλήσεις της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σήμερα, αλλά και για τις ιδιαιτερότητές της την εποχή της πανδημίας.
Δευτέρα 27 Απριλίου στις 20:00
Στον ίδιο κύκλο συζητήσεων και στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «H Ψηφιακή Επικοινωνία στην εποχή του COVID-19: προκλήσεις και ευκαιρίες», η Δρ. Λήδα Τσενέ, Σύμβουλος Επικοινωνίας και διδάσκουσα στο ΜΠΣ «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», και η Δήμητρα Ιορδάνογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου συζητούν για τη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, την Ηγεσία και τη Συναισθηματική Νοημοσύνη στην εποχή του COVID-19.
Τετάρτη 29 Απριλίου στις 20:00
Στις 29/4, η Σειρά συζητήσεων φιλοξενεί την Βάλια Καϊμάκη σε μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο και πολιτικό σχολιαστή Πάσχο Μανδραβέλη. Η συζήτησή τους θα επικεντρωθεί στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη δημοσιογραφία, στον πολιτικό σχολιασμό και τις τεχνικές του και στο επίκαιρο ερώτημα πόσο έτοιμα τεχνολογικά είναι τα ελληνικά Μέσα ενημέρωσης ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση του κορονοϊού και τα προβλήματα που επιφέρει στα newsroom.
Πέμπτη 30 Απριλίου στις 20:00
Υπό τον τίτλο «COVID-19: μένουμε εν οίκω δημοσιογραφούμε εν δήμω!», o Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία», συζητά με τον Διονύση Πάνο, Επίκουρο Καθηγητή Επικοινωνίας & Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας.
Τη Σειρά συζητήσεων «COVID19: Επικοινωνία, κατ' εξαίρεση» εγκαινίασαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ και το περιοδικό δημοσιογραφία. Κάθε συζήτηση αναρτάται σε μορφή video podcast μέσω των YouTube Channels του ΑΠΚΥ και του περιοδικού δημοσιογραφία.
Σάββατο 25 Απριλίου στις 19:00
Live link : https://bit.ly/2UqOBvp
Την κωμωδία «Δύσκολος», το μοναδικό ακέραια σωζόμενο έργο του Μενάνδρου, ποιητή, κωμωδιογράφου και του σημαντικότερου ίσως εκπροσώπου της Νέας Αττικής Κωμωδίας, παρουσιάζει ο Δρ. Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε τηλεδιάλεξη που διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Ο ομιλητής θα παρουσιάσει τα βασικά γνωρίσματα της Νέας Κωμωδίας, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται το μενάνδρειο δραματικό corpus, και θα αναλύσει ερμηνευτικά τον θεματικό και νοηματικό πυρήνα του κωμικού έργου «Δύσκολος».
- «Ιστορία Ζωολογικού Κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι στο «Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»
Δευτέρα 27 Απριλίου στις 20:00
Live link : https://bit.ly/3dLtWek
Η Δρ. Κωνσταντίνα Ζηροπούλου, ακαδημαϊκός, θεατρολόγος και διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» παρουσιάζει, στο πλαίσιο της Σειράς "Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ", τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές και τους κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς του θεατρικού έργου «Ιστορία Ζωολογικού Κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι. Το έργο γράφτηκε το 1958, αλλά παραμένει σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρο. Είναι μονόπρακτο, ένας διάλογος σε ένα παγκάκι στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, ανάμεσα στον καλοβαλμένο, μεσοαστό οικογενειάρχη Πήτερ και τον απομονωμένο παρία Τζέρρυ, που απελπισμένα επιζητά μια ουσιαστική επικοινωνία με έναν άλλο άνθρωπο. Ο Άλμπι, μέσα από αυτό το έργο του, αγγίζει σκληρά ανθρώπινα ζητήματα, όπως είναι η αποξένωση, η ψυχική και σωματική βία, η καταπίεση, ο ατομικισμός, η μοναξιά, οι κοινωνικές τάξεις, οι σχέσεις εξουσίας και η έλλειψη ανθρώπινης επικοινωνίας.
- Νέος Κύκλος Τηλεδιαλέξων με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»: Έναρξη με την Δρ. Βασιλική Δημουλά και θέμα «Χριστιανισμός και σάρκα: Η περίπτωση του Κ. Π. Καβάφη»
Τρίτη 28 Απριλίου 2020 στις 20:00
Live link : https://bit.ly/2RVESNl
Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» διοργανώνει Κύκλο Τηλεδιαλέξεων στα γνωστικά πεδία του, με στόχο αφενός να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και αφετέρου να προαγάγει τη δια βίου μάθηση. Οι τηλεδιαλέξεις, υπό τον τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», θα μεταδίδονται μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ κάθε Τρίτη στις 20.00, από τις 28 Απριλίου έως τις 9 Ιουνίου 2020.
Η σειρά διαλέξεων ανοίγει την Τρίτη 28 Απριλίου με την Βασιλική Δημουλά, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και διδάσκουσα στο ΜΠΣ «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του ΑΠΚΥ. Το θέμα της διάλεξης είναι «Χριστιανισμός και σάρκα: Η περίπτωση του Κ.Π. Καβάφη». Σε πολλά ιατρικά και λογοτεχνικά κείμενα του fin de siècle, ο Χριστιανισμός προσλαμβάνεται όχι μόνο ως θρησκεία της ψυχής, αλλά και ως πολιτιστικό υπόβαθρο που ευνοεί την παραγωγή λόγων για το σώμα, τις απολαύσεις και τη φθορά του. Σ’ αυτό το διακειμενικό πλαίσιο, η Β. Δημουλά θα προτείνει μια ανάγνωση των χριστιανικών αναφορών στον Κ. Π. Καβάφη, προκειμένου να φωτιστεί μία παραγνωρισμένη σχέση ανάμεσα στον Χριστιανισμό και τη σάρκα στο έργο του ποιητή.
- Τηλεδιάλεξη με θέμα «Τραγικοί μύθοι στη Νεοελληνική Παιδική Λογοτεχνία»
Τετάρτη 29 Απριλίου 2020 στις 19:00
Live link : https://tinyurl.com/y8y4wskw
Στην αρχαιότητα, οι μύθοι ήταν συνυφασμένοι με την έννοια του διδακτισμού. Η ψυχαγωγία και η γοητεία, που αποπνέουν, αλλά και η ισορροπία μεταξύ αντίληψης και επιστημονικής νόησης, που προβάλλουν, ώθησαν παιδικούς συγγραφείς στη σύγχρονη παρουσίασή τους και στη διασκευή μυθολογικών κειμένων στην νεοελληνική παιδική λογοτεχνία. Τα στοιχεία αυτά πραγματεύεται στην τηλεδιάλεξη με τίτλο «Τραγικοί μύθοι στη Νεοελληνική Παιδική Λογοτεχνία» η Ρόζη Αγγελάκη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την τηλεδιάλεξη διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό».
Πέμπτη 30 Απριλίου στις 17:00
Live link : https://tinyurl.com/wadjxc8
Το τρίτο και τελευταίο βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Ενσυνειδητότητα, Χαλάρωση και Σώμα» διοργανώνει το Γραφείο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΚΥ την Πέμπτη 30 Απριλίου στις 17:00, με εισηγήτρια την Νάταλυ Λούμπα, εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγο και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου. Η «ενσυνειδητότητα» (mindfulness) είναι η ικανότητα και η επίγνωση να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι συμβαίνει τώρα και να βιώνουμε κάθε στιγμή του παρόντος. Με συνεχή εξάσκηση, αυτή η δεξιότητα ενισχύεται και βοηθά το μυαλό μας να επικεντρώνεται περισσότερο στο παρόν και να μην περιπλανιέται και αναπολεί το παρελθόν ή να προτρέχει στο μέλλον.
- Δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Δημόσιος λόγος – Ρητορική & Επιχείρημα»
Πέμπτη 30 Απριλίου 2020 στις 18:00
Live link : https://bit.ly/2XYx7ty
Σε εποχές κρίσεων (οικονομικών, υγειονομικών, κ.λπ.) η ποιότητα του δημοσίου λόγου αποκτά καίρια σημασία για την πολιτική διαδικασία. Η αξία της υπεύθυνης, έλλογης και ποιοτικής επιχειρηματολογίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στη σύγχρονη κοινωνία του διαδικτύου και των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου σχεδόν κάθε πολίτης δύναται να μετατραπεί σε φορέα δημοσίου λόγου. Καθίσταται, επομένως, πιο επιτακτική από ποτέ η εκπαίδευση του πολίτη στην ρητορική και την επιχειρηματολογία. Επιθυμώντας να προσφέρει μια πρόγευση αυτής της διδασκαλίας, το Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» διοργανώνει δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: Δημόσιος Λόγος – Ρητορική & Επιχείρημα.
Ομιλητές της εκδήλωσης, την οποία θα προλογίσει ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του ΜΠΣ της ΠΝΥΚΑΣ Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος, είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Τσίνας (Λέκτορας Ποινικής Δικονομίας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου), που θα αναπτύξει το θέμα «Επιχείρημα, προσωπικότητα και ειλικρίνεια στον δημόσιο λόγο», και ο Δρ. Ανδρέας Σεραφείμ (Διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκλεγμένος Ερευνητής Γ’ στην Ακαδημία Αθηνών) με θέμα «Η πιο γνωστή μας άγνωστη ρητορική: Τεχνικές πειθούς στην αρχαία και σύγχρονη πολιτική και δικαστική επικοινωνία».