21
Πεμ, Νοε

Τηλεδιάλεξη: «Θείος ανήρ: όψεις της θρησκευτικής πολεμικής τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες»

 

Ο Βάιος Λιαπής, Καθηγητής του Αρχαίου Θεάτρου και της Πρόσληψής του στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), θα αναπτύξει το θέμα «Θείος ανήρ: όψεις της θρησκευτικής πολεμικής τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες» στην εναρκτήρια ομιλία του 3ου Κύκλου της Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με το γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός».

Η Σειρά Διαλέξεων οργανώνεται από το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του ΑΠΚΥ και εστιάζει στην ιστορική περίοδο της ύστερης αρχαιότητας (π. 300-700 μ.Χ.), η οποία ευρισκόμενη στο μεταίχμιο μεταξύ αρχαίων και μέσων χρόνων έχει διαχρονική αξία ως αντικείμενο ιστορικής μελέτης, διότι την εν λόγω περίοδο ο ελληνορωμαϊκός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τον αναδυόμενο χριστιανισμό, πυροδοτώντας μια πολιτισμική έκρηξη.Υπεύθυνος της Σειράς Διαλέξεων είναι ο Γιώργος Δεληγιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Τη Σειρά στηρίζει ο Δήμος Αγλαντζιάς και το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 στις 19.00 και θα μεταδοθεί, όπως και οι υπόλοιπες της Σειράς, μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3qgKCQi.

Στους ενδιαφερόμενους θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης μετά από προεγγραφή στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/3snmfp9r.

Η διάλεξη του Καθηγητή Β. Λιαπή θα εστιάσει σε ένα μοναδικό φαινόμενο, που καταγράφηκε κατά τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες στις ανατολικές περιοχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στους λεγόμενους θείους άνδρες. Πρόκειται για ανθρώπους οπλισμένους με φιλοσοφική παιδεία, αλλά και προικισμένους με υπερανθρώπινα χαρίσματα και με δυνάμεις προφητικές ή θαυματουργές. Με αφορμή και την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του με τίτλο Πού εχάθηκε ο Σοφός; (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2020), ο Β. Λιαπής θα σχολιάσει δύο σύντομα κείμενα της Ύστερης Αρχαιότητας, τα οποία περιγράφουν και σχολιάζουν τους θείους άνδρες από δύο αντίθετα άκρα του θρησκευτικού φάσματος. Το πρώτο κείμενο («Το τέλος του Περεγρίνου») είναι γραμμένο από τον Λουκιανό, εθνικό συγγραφέα με έντονα αντιχριστιανικές απόψεις. Το δεύτερο κείμενο («Απάντηση στον Σωσιανό Ιεροκλή») είναι γραμμένο από τον Ευσέβιο, επίσκοπο Καισαρείας και χριστιανό απολογητή που θριαμβολογεί για την κατίσχυση της νέας θρησκείας.

Ο Βάιος Λιαπής είναι Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης. Έχει διατελέσει μέλος του Institute for Advanced Study (Princeton), επισκέπτης καθηγητής στην École Normale Supérieure (Παρίσι), καθώς και υπότροφος διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έχει σημαντικό ερευνητικό, συγγραφικό και μεταφραστικό έργο πάνω στην αρχαία ελληνική γραμματεία, το αρχαίο δράμα, την τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., την αρχαία ελληνική σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, την επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας στους νεότερους χρόνους κ.ά. Έχει τιμηθεί το 2017 με το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για τη μετάφραση του Κύκλωπα του Ευριπίδη (εκδόσεις Κίχλη, 2016).