21
Πεμ, Νοε

Γ’ κύκλος Σειράς Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο κόσμος μας έγινε Χριστιανικός»

 

 

 

 

 

Τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο ιδιαίτερα κατά τον τέταρτο και πέμπτο αιώνα, επιχειρεί να διαφωτίσει η Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία κατά το τρέχον εξάμηνο (Φεβρουάριος – Μάιος 2021) εγκαινιάζει τον 3ο κύκλο της. Οικοδεσπότης των διαλέξεων, τις οποίες παρουσιάζουν διαπρεπείς επιστήμονες και ακαδημαϊκοί στα πεδία της αρχαιολογίας, αρχαίας ιστορίας και κλασικής φιλολογίας από την Κύπρο, την Ιταλία και την Ελλάδα, είναι το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).

Λόγω των συνθηκών, ο 3ος Κύκλος της Σειράς θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3qgKCQi. Όσες/όσοι, πέραν της απλής παρακολούθησης, ενδιαφέρονται να λάβουν και πιστοποιητικό συμμετοχής μπορούν να εγγραφούν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/MnJTrGqVSkVHQGv1A.

Η Σειρά Διαλέξεων εστιάζει σε μια μάλλον παραγνωρισμένη ιστορική περίοδο, την Ύστερη Αρχαιότητα (π. 300-700 μ.Χ.), η οποία ευρισκόμενη στο μεταίχμιο μεταξύ αρχαίων και μέσων χρόνων, περιλαμβάνει την πτώση της Ρώμης και τη δημιουργία των ρωμαιοβαρβαρικών βασιλείων στη Δύση, τη συνάντηση του ελληνορωμαϊκού κόσμου με τη χριστιανή κοσμοθεωρία, την επιβίωση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Ανατολή με κέντρο την Κωνσταντινούπολη και τη ραγδαία εξάπλωση των Αράβων και του Ισλάμ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο αρχαίος κόσμος εκχριστιανίζεται, ενώ το ριζοσπαστικό κίνημα των πρώτων χριστιανών εκρωμαΐζεται και εξελληνίζεται. Αυτή την εποχή τίθενται ουσιαστικά τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η οποία ορίζεται από το τρίπτυχο ελληνική αρχαιότητα, ρωμαϊκότητα, χριστιανισμός.

Υπεύθυνος της Σειράς Διαλέξεων είναι ο Γιώργος Δεληγιαννάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Τη Σειρά στηρίζει ο Δήμος Αγλαντζιάς και το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος.

 


Πρόγραμμα τηλεδιαλέξεων [και σε .pdf]

 

Ημερομηνία Ομιλητής / Ομιλήτρια
Τίτλος
25/02/2021        

Βάιος Λιαπής,

Καθηγητής του Αρχαίου Θεάτρου και της Πρόσληψής του, ΑΠΚΥ

Θείος ανήρ: όψεις της θρησκευτικής πολεμικής τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες

11/03/2021

Isabella Baldini,

Καθηγήτρια Υστερορωμαϊκής & Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Μπολόνια

Gortyn from Paganism to Christianity in the archaeological record

18/03/2021

Ignazio Tantillo,

Καθηγητής Ρωμαϊκής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Νάπολης

The survival of pagan practices among Christians in northern Africa
08/04/2021

Θεόδωρος Μαυρογιάννης,

Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τριπαράδεισος και Άβαι: Κοιτίδα των Μακεδόνων στην Άνω Συρία και των Αράβων βασιλέων της Εμέσης

22/04/2021

Aθανάσιος Σέμογλου,

Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Όψεις της προσκυνηματικής εικονογραφίας της αγίας Θέκλας στην Ύστερη Αρχαιότητα

06/05/2021

Σταματία Ελευθεράτου,

Διευθύντρια Συλλογών & Εκθέσεων Μουσείου Ακρόπολης

Ανιχνεύοντας την Ύστερη Αρχαιότητα σε μια συνοικία στα νότια της Ακρόπολης: η περίπτωση του οικοπέδου Μακρυγιάννη