16
Τετ, Οκτ

Κυκλοφορεί σε μετάφραση του Καθηγητή Βάιου Λιαπή το βιβλίο «Το Αρχαίο Θέατρο μέσα από τις Πηγές»

Κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το βιβλίο των Eric Csapo και William J. Slater «Το Αρχαίο Θέατρο μέσα από τις Πηγές» σε μετάφραση του Βάιου Λιαπή, Καθηγητή του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και σε επιστημονική επιμέλεια του ίδιου και του Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρου Τσιτσιρίδη. Το βιβλίο των Csapo και Slater, που εκδόθηκε το 1994 με τον τίτλο The Context of Ancient Drama, έχει ήδη καθιερωθεί διεθνώς ως βασικό έργο αναφοράς για τις θεσμικές, θρησκευτικές, οργανωτικές και καλλιτεχνικές πλευρές του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου, καθώς προσφέρει άμεση πρόσβαση στις πρωτογενείς αρχαίες πηγές. Στην ελληνική έκδοσή του, το έργο περιέχει πολυάριθμες βελτιώσεις και διορθώσεις, πλούσιες επεξηγηματικές πληροφορίες, καθώς και συμπληρωμένη και ενημερωμένη βιβλιογραφία. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η μετάφραση των αρχαίων πηγών έγινε εξυπαρχής με βάση νεότερες και εγκυρότερες εκδόσεις των πρωτογενών πηγών.

Η έκδοση αυτή εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία με ένα θεμελιώδες έργο, χρήσιμο ως εργαλείο έρευνας και διδασκαλίας για φοιτητές φιλολογικών και θεατρολογικών τμημάτων, ειδικούς του αρχαίου θεάτρου, αλλά και για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού.

Ο Βάιος Λιαπής είναι Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» και Αντιπρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γλασκώβης. Έχει διατελέσει μέλος του Institute for Advanced Study (Princeton), επισκέπτης καθηγητής στην École Normale Supérieure (Παρίσι), καθώς και υπότροφος διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Έχει σημαντικό ερευνητικό, συγγραφικό και μεταφραστικό έργο στην αρχαία ελληνική γραμματεία, το αρχαίο δράμα, την τραγωδία του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., την αρχαία ελληνική σοφιολογική γραμματεία, την αρχαία ελληνική θρησκεία, την επιβίωση της αρχαίας τραγωδίας στους νεότερους χρόνους κ.ά. Το 2018 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για τη μετάφραση του Κύκλωπα του Ευριπίδη (εκδόσεις Κίχλη, 2016).

 

Ancient Drama Liapis