02
Τετ, Οκτ

Εκπροσώπηση Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας

Ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), Καθηγητής Σταύρος Σταύρου και ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών, κ. Χριστόφορος Χριστοδουλίδης, συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (European Security and Defence College – ESDC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2024. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΑΠΚΥ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αξιωματούχους άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δραστηριοποιούνται στα εν λόγω πεδία, όπως εκπροσώπους Πρεσβειών, Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Πολιτικών και Διπλωματικών Ινστιτούτων, Αστυνομικών Ακαδημιών και Ακαδημιών Εθνικής Άμυνας.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μέλος του Εκτελεστικού Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του ESDC από το 2015. Πρόκειται για το όργανο στο οποίο οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί μέλη του ESDC συζητούν θέματα που άπτονται των προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης που αναπτύσσονται μέσω των διαφορετικών Σχηματισμών του Κολλεγίου. Ένας από αυτούς τους Σχηματισμούς, με αποστολή τον συντονισμό των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων εκπαίδευσης σε θέματα Κυβερνοασφάλειας, είναι ο σχηματισμός της Κυβερνοασφάλειας, γνωστός ως EAB.CYBER, τον οποίο προεδρεύει από τον καιρό της δημιουργίας του για δεύτερη συνεχή θητεία, ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ, Καθηγητής Σταύρος Σταύρου.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίας, ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ προήδρευσε της συνάντησης του εν λόγω Σχηματισμού, α) αξιολογώντας τις εκπαιδευτικές δράσεις σε θέματα Κυβερνοασφάλειας που είχαν προσφερθεί από το ESDC της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς και β) σχεδιάζοντας και προγραμματίζοντας τις αντίστοιχες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά. Τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, συνεδρίασε το Εκτελεστικό Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Κολλεγίου με τη συμμετοχή όλων των Σχηματισμών, εγκρίθηκαν τα πλάνα των δράσεών τους και η συνέχιση της αποστολής των επιμέρους Σχηματισμών.


Το ESDC ιδρύθηκε το 2005, διευθύνεται από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και ασχολείται με θέματα ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής. Έχει στόχο αφενός τη διοργάνωση και διεξαγωγή εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στρατηγικού επιπέδου στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και αφετέρου τη στελέχωση έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού, τόσο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όσο και στα κράτη μέλη της. Περιλαμβάνει ένα δίκτυο από Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Κολέγια, Ακαδημίες και Οργανισμούς από όλη την ΕΕ, καθώς και το Ινστιτούτο Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας, ενώ λειτουργεί υπό τη γενική ευθύνη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Σήμερα, το ESDC αποτελείται από περισσότερα από 100 Εθνικά Ινστιτούτα Εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς εξειδίκευσης, ενώ ορισμένες από τις δραστηριότητές του φιλοξενούνται από Υπουργεία ή Μόνιμες Αντιπροσωπείες, άλλες από θεσμικά όργανα της ΕΕ ή άλλες οντότητες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Είναι εξόχως σημαντικό να τονιστεί η σπουδαιότητα τόσο της συμμετοχής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στο δίκτυο του ESDC, όσο και της τιμής που λαμβάνει η Κύπρος με την άσκηση της Προεδρίας του Σχηματισμού της Κυβερνοασφάλειας, ενός εκ των πιο σημαντικών και σύγχρονων Σχηματισμών του Κολλεγίου, από τον Πρύτανη του ΑΠΚΥ. Με τη σύμπραξη αυτή του ΑΠΚΥ, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως Κράτος Μέλος της ΕΕ, προωθεί και ενισχύει τους κυριότερους στόχους που έθεσε το ESDC, ήτοι την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας, την εγκαθίδρυση μιας κοινής κατανόησης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας μεταξύ του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και την προώθηση των αξιών της ΕΕ πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα.

esdc1  esdc2