27
Παρ, Σεπ

“The Ancient Wrath of Ares”: Διεθνές διαδικτυακό συνέδριο για τις Φοίνισσες του Ευριπίδη

Στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο με τίτλο «The Ancient Wrath of Ares: Studies in EuripidesPhoenician Women», στο οποίο κορυφαίοι μελετητές και θεατρικοί δημιουργοί θα συζητήσουν σημαντικές πτυχές της κλασικής τραγωδίας του Ευριπίδη Φοίνισσες, εστιάζοντας στη διαχρονική θεματολογία και σημασία του έργου.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τους διακεκριμένους ακαδημαϊκούς Edith Hall (Durham University), Καθηγητή Βάιο Λιαπή (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Rosie Wyles (Durham University). Το συνέδριο υποστηρίζεται από το Archive of Performances of Greek and Roman Drama (APGRD) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εκπροσωπείται στο συνέδριο όχι μόνο από τον Βάιο Λιαπή ως συνδιοργανωτή, αλλά και από τον Αναπλ. Καθηγητή Αντώνη Πετρίδη, ο οποίος θα μιλήσει για τη σκηνοθεσία των Φοινισσών από τον Νίκο Χαραλάμπους (2001), καθώς και από τη Δρ. Μαγδαλένα Ζήρα, μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές», η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Τι μας μαθαίνουν οι Φοίνισσες του Ευριπίδη για τη θεατρική δημιουργία σήμερα».

Η Δρ. Ζήρα σκηνοθέτησε την πρόσφατη παραγωγή των Φοινισσών, σε παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο δράσεων μνήμης για τη μαύρη επέτειο των πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο. Η παράσταση αυτή υπήρξε η αφορμή του συνεδρίου, καθώς προκάλεσε συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους το έργο του Ευριπίδη πραγματεύεται θέματα κεντρικής σημασίας, όπως η σύγκρουση, η ταυτότητα και το ανθρώπινο βίωμα.

Θεματικοί άξονες του Συνεδρίου:

  • Θεατρικές παραγωγές στον 21ο αιώνα.
  • Η αντιμετώπιση πολιτικών συγκρούσεων στις Φοίνισσες.
  • Η πρόσληψη και προσαρμογή του έργου σε διάφορες ιστορικές περιόδους.
  • Οι προκλήσεις της σκηνικής παρουσίασης αρχαίων ελληνικών δραμάτων στο σύγχρονο θέατρο.

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.


Πληροφορίες & Πρόγραμμα: http://www.apgrd.ox.ac.uk/events/2024/10/17-phoenician-women

Το συνέδριο είναι ανοικτό σε όλους και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω Zoom. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εγγραφεί αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

1200x628 Ancient Wrath of Ares