Sidebar

01
Κυρ, Σεπ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP): «Cyprus Experimental Field School (CEF): From Cultural Heritage to Materials Science – The Female Potters of Cyprus»

Με τη συμμετοχή 23 φοιτητών και φοιτητριών από επτά (7) Πανεπιστήμια ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Erasmus+ Blended Intensive Programme (BIP) «Cyprus Experimental Field School (CEF): From Cultural Heritage to Materials Science – The Female Potters of Cyprus». Το Πρόγραμμα διοργάνωσε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και συγκεκριμένα το Γραφείο Κινητικότητας, με επιστημονική συντονίστρια τη Δρα Ξένια Χαραλαμπίδου, από τις 8 έως τις 16 Ιουλίου 2024.

Το BIP είχε ως στόχο να προσφέρει στους φοιτητές γνώσεις γύρω από την πολιτισμική κληρονομιά και την τέχνη της αγγειοπλαστικής στην Κύπρο. Στην επιτυχία του συνεισέφερε ουσιωδώς η εθνοαρχαιολόγος Dr. Gloria London, η οποία έχει μελετήσει συστηματικά, από το 1986, τις γυναίκες αγγειοπλάστριες της Κύπρου και μετέβη στο νησί, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αποκλειστικά για τους σκοπούς του Προγράμματος.

Με τη διδασκαλία και την καθοδήγηση των Ξ. Χαραλαμπίδου, Gl. London, B. McLoughlin, οι συμμετέχοντες φοιτητές συνδύασαν θεωρία και πράξη και συνεργάστηκαν στην προετοιμασία, κατασκευή και διακόσμηση αγγείων με κεραμίστριες της Κύπρου στα χωριά Κόρνος, Άγιος Δημήτριος και Φοινί (Βασούλλα Αδάμου, Λουκία Καουράνη, Λουίζα Κωνσταντίνου, Μαρία και Χρυσώ Κρόκου, Ηρούλλα Σολομού, Ελένη Platt) και εμβάθυναν όχι μόνο στην κατασκευή παραδοσιακών κεραμικών και στη χρήση τους, αλλά και στην κατανόηση των υλικών κατασκευής τους. Το BIP στόχευσε, επίσης, στην ανάδειξη της τέχνης της αγγειοπλαστικής ως εθνογραφικό στοιχείο, στενά συνυφασμένο με την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, και στην κατανόηση της ιστορίας της αγγειοπλαστικής τέχνης στα βάθη των αιώνων. Οι φοιτητές συνεργάστηκαν, ακόμη, στο πλαίσιο διαλέξεων και ξεναγήσεων, με ακαδημαϊκούς και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Καθηγητής Γεώργιος Παπασάββας, Δρ. Άννα Γεωργιάδου) και το Τhe Cyprus Institute - Science and Technology in Archaeology and Culture Research Center (STARC) (Professor Thilo Rehren, Associate Professor Evi Margaritis).

Το Blended Intensive Programme ήταν το αποτέλεσμα της επιτυχούς συνεργασίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.


Φωτογραφικό άλμπουμ: https://www.flickr.com/photos/oucyprus/albums/72177720319236091

 

BIP CYPotters