Sidebar

16
Τρι, Ιουλ

Το Προεδρικό έγινε το πρώτο κυβερνητικό κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές με τη στήριξη του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του ΑΠΚΥ

Το Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε το πρώτο κυβερνητικό κτήριο μηδενικών απορριμμάτων στις χωματερές στην Κύπρο και στις 2 Ιουλίου 2024 έγινε η απονομή της πιστοποίησης «Zero Waste to Landfill». Η πιστοποίηση έγινε από τον Κυπριακό Οργανισμό Πιστοποίησης και το Προεδρικό είναι το πρώτο κυβερνητικό μέγαρο που πετυχαίνει ποσοστό μείωσης απορριμμάτων μεγαλύτερο του 95%, ώστε να χαρακτηριστεί "Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων στη Χωματερή". 

Το έργο υλοποιήθηκε από ομάδα του Εργαστηρίου Χημικής Μηχανικής και Μηχανικής Αειφορίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Αναπλ. Καθηγητής Αντώνης Ζορπάς, Λέκτορας Ειρήνη Βουκκαλή και Δρ Παντελίτσα Λοϊζιά), η οποία σχεδίασε και εφάρμοσε το Στρατηγικό Πλάνο, ώστε το Προεδρικό Μέγαρο να πιστοποιηθεί ως κτήριο μηδενικών αποβλήτων, αφού κατάφερε εκτροπή απορριμμάτων πάνω από 95%. Η πρωτοβουλία έγινε πράξη με την υποστήριξη της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρας Μαρίας Παναγιώτου, του Διευθυντή του Γραφείου της κ. Θεόδουλου Μακρυγιάννη και την πλήρη στήριξη της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Χριστοδουλίδης Καρσεράς. Η εν λόγω ομάδα το ΑΠΚΥ σχεδίασε και εφάρμοσε, επιπροσθέτως, και το σύστημα EMAS (Ecological Management Audit Scheme) του Προεδρικού Μεγάρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο έγινε το πρώτο Προεδρικό Μέγαρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επαληθευμένο Περιβαλλοντικό Σύστημα Διαχείρισης το 2018, πιστοποίηση που κατέχει έως και σήμερα.

 

ZeroWaste PresidentialPalace 1

 

ZeroWaste PresidentialPalace 2