30
Κυρ, Ιουν

Το έργο Infotester4Education ψάχνει μέλη για την Ομάδα Ανίχνευσης Παραπληροφόρησης!

Πιστεύουμε σε έναν κόσμο όπου η αλήθεια έχει σημασία. Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργούμε ένα «info-εμβόλιο» κατά της παραπληροφόρησης στον Παγκόσμιο Ιστό στο πλαίσιο του νέου ερευνητικού έργου Infotester4Education. Στο έργο συμμετέχει ερευνητική ομάδα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και του Ερευνητικού Κέντρου για την Αλγοριθμική Διαφάνεια (Cyprus Center for Algorithmic Transparency) με έδρα στο ΑΠΚΥ.

Το έργο θα προσφέρει ένα αποκλειστικό διαδικτυακό μάθημα για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ανθεκτική στην παραπληροφόρηση. Το μάθημα θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δώσει σχόλια στους μαθητές. Θα εκπαιδεύσουμε την τεχνητή νοημοσύνη να ανιχνεύει παραπληροφόρηση.

Αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας! Πρώτον, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύνολο δεδομένων άρθρων, τα οποία κρίνονται είτε αξιόπιστα είτε όχι. Η ένταξη στην ομάδα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τα μέλη να λάβουν προηγμένη εκπαίδευση κατά της παραπληροφόρησης, καθώς και πρόσβαση στο σύνολο δεδομένων και στα εργαλεία που θα αναπτυχθούν.

Οφέλη για τους αιτητές που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην Ομάδα Ανίχνευσης Παραπληροφόρησης:

  1. Θα λάβετε εκπαίδευση από ειδικούς (4-5 Ιουνίου 2024, διαδικτυακά).
  2. Θα λάβετε ένα πιστοποιητικό που θα τεκμηριώνει τα διαπιστευτήριά σας για τις δεξιότητες στην ανίχνευσης παραπληροφόρησης.
  3. Θα συνεργαστείτε με ειδικούς σε όλη την Ευρώπη για να αναζητήσετε παραπληροφόρηση.
  4. Όλοι οι συμμετέχοντες θα αναγνωριστούν στις διαδικτυακές αναφορές της ομάδας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, για τους ενδιαφερόμενους, να αναπτύξουν μια διπλωματική εργασία για το πρόγραμμα σπουδών τους, που σχετίζεται με το έργο Infotester. (Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε αυτήν την επιλογή.)

Κριτήρια επιλογής:

  1. Καλές δεξιότητες στον Ιστό.
  2. Ικανότητα κριτικής αξιολόγησης περιεχομένου Ιστού στα Αγγλικά.
  3. Δυνατότητα διάθεσης συγκεκριμένου χρόνου για την αξιολόγηση άρθρων στον Ιστό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ευκαιρία, θα χρειαστεί να επικοινωνήστε ως τις 3 Ιουνίου 2024 το αργότερο με τη Συντονίστρια της Ομάδας Ανίχνευσης Παραπληροφόρησης του ΑΠΚΥ, κα Μαρία Κασινίδου  (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).