Διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο: «11 χρόνια μετά το κούρεμα. Ανάλυση Κυπριακών αποφάσεων & διαιτητικών αποφάσεων που αφορούν τα Κυπριακά Τραπεζικά Ιδρύματα που τέθηκαν σε καθεστώς εξυγίανσης (Τράπεζα Κύπρου & Λαϊκή)» και ενημέρωση σχετικά με το Σχέδιο Αναπλήρωσης του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024 (17:00-19:00) με ομιλήτρια τη Δρα Χρύσθια Παπακλεοβούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε δικηγόρους, ασκούμενους δικηγόρους, νομικούς συμβούλους, νομικούς βοηθούς, φοιτητές νομικής, τραπεζικούς, καθώς και στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για τη θεματολογία. Είναι πιστοποιημένο/εγκεκριμένο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για 2 μονάδες CPDs.
Η εισηγήτρια θα αναλύσει το νομοθετικό πλαίσιο της εξυγίανσης τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τη Διεθνή Επενδυτική Διαιτησία. Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στη νομολογία των Κυπριακών Δικαστηρίων και στην πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού. Θα εξετάσει ζητήματα διμερών συνθηκών επενδύσεων και τις πρόσφατες εξελίξεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περαιτέρω, γίνεται ενημέρωση αναφορικά με την πλατφόρμα για συμμετοχή στο Σχέδιο Αναπλήρωσης του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης που έχει τεθεί σε εφαρμογή και θα δέχεται υποβολές μέχρι την 30/04/2024. Δεδομένου ότι αφενός η Κύπρος προωθείται ως διεθνές κέντρο επίλυσης διαφορών και αφετέρου πολύ λίγα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν ως αντικείμενό τους τη Διεθνή Επενδυτική Διαιτησία και πιο συγκεκριμένα την επενδυτική διαιτησία που απορρέει από Διμερείς Επενδυτικές Συνθήκες, το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα καλύπτει κενά και προσφέρει εξειδίκευση στα ενδιαφερόμενα κοινά.
Το διαδικτυακό πρόγραμμα προσφέρεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) μέσω του Κέντρου Επαγγελματικής και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΜΑ).
Θα έχει διάρκεια δύο (2) ώρες συνολικά .
Απαιτείται προ-εγγραφή, εδώ https://forms.office.com/e/hjtp0T8pgR και καταβολή κόστους συμμετοχής ύψους 25 Ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής: 01/02/2024
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
16:45 – 17:00
- Εγγραφή
17:00 – 18:45
- Εισαγωγή στο νομοθετικό πλαίσιο της εξυγίανσης
- Ανάλυση της νομολογίας των Κυπριακών Δικαστηρίων (Ανωτάτου, Διοικητικών και Επαρχιακών Δικαστηρίων)
- Ανάλυση της πρόσφατης απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού
- Εισαγωγή στις Διεθνή Εμπορική Διατησία και Διμερής Συνθήκες Επενδύσεων
- Εξελίξεις, νομολογία και πρόσφατες αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, κατάργησης μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ των Διμερών Επενδυτικών Συνθηκών (Bilateral Investment Treaties) με έμφαση στην απόφαση Achmea
- Διεθνής Εμπορική Διαιτησία και τα Κυπριακά Τραπεζικά Ιδρύματα: ανάλυση πρόσφατων αποφάσεων και εξελίξεων
- Ερωτήσεις Συζήτηση -Σύνοψη Συμπερασμάτων
H Δρ. Χρύσθια Παπακλεοβούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι απόφοιτος του University of London, King’s College London πτυχίου νομικής LLB, μεταπτυχιακού στο Αγγλο-Αμερικανικό Δίκαιο με ‘Επαινο από το City University London, ενώ εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή με τίτλο «The Emerging Global Corporation» με υποτροφία στο University of London, London Birkbeck College. Είναι Honorary Fellow of the Association of Fellows & Legal Scholars of the Centre of International Legal Studies. Είναι μέλος του Society of Trust and Estate Practitioners (STEP) και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάφου από το 2004. Eίναι μέλος της επιτροπής Εταιρειών του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου και εξεταστής του Εταιρικού Δικαίου στο Νομικό Συμβούλιο. Είναι αθλητικός Δικαστής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας. Ασκεί δικηγορία σε ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος υποθέσεις και ειδικά σε δικαστικές διασυνοριακές εταιρικές διαφορές. Πριν την ένταξή της στο ΑΠΚΥ είχε διδάξει εμπορικό δίκαιο, δίκαιο των εμπιστευμάτων, δίκαιο των εταιρειών, φορολογικό δίκαιο, δίκαιο της διεθνής εμπορικής διαιτησίας, διεθνή οικονομικό δίκαιο σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ειδίκευσή της είναι στο εμπορικό δίκαιο και έχει δώσει γνωματεύσεις ως εμπειρογνώμονας στο High Court of London και σε International Arbitration Tribunals. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε τοπικά και διεθνή συνέδρια ενώ έχει αριθμό διεθνών δημοσιεύσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στα Προγράμματα Επαγγελματικής και Διά Βίου Μάθησης που προσφέρει το ΚΕΔΜΑ μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστοχώρο του ή να επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση