Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση [Vocational Education and Training (VET)] είναι καίριας σημασίας για όλους τους οικονομικούς κλάδους. Οι επαγγελματίες καλλιεργούν νέες δεξιότητες και αποκτούν γνώσεις για να ανταπεξέλθουν στις ραγδαίες αλλαγές στον εργασιακό τομέα. Ο γεωργικός όμως κλάδος υστερεί, σε σχέση με άλλους, σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα, η περιβαλλοντικά βιώσιμη γεωργία είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με βάση τις πρόσφατες πολιτικές -σε παγκόσμιο επίπεδο- που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την προστασία της βιοποικιλότητας. Η επαγγελματική εκπαίδευση των γεωργών επομένως καθίσταται αναγκαία, κυρίως σε θέματα όπως είναι η προστασία του εδάφους και της βιοποικιλότητας, η αειφόρος χρήση των πόρων (νερό, κ.ά.) και η διασφάλιση της παραγωγής επαρκούς ποσότητας τροφής (διατροφική ασφάλεια). Η παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης στους γεωργούς, οι οποίοι είναι οι πραγματικοί διαχειριστές της υπαίθρου, τους ενδυναμώνει ώστε να υιοθετήσουν σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, αλλά και να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους μέσω διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Το έργο TakeOff: Translating new Approaches and Knowledge into EnvirOnmentally Friendly Farming, το οποίο συντόνισε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων, Καθηγητής Γιάννης Βογιατζάκης), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μιλάνο Bicocca (Ιταλία) και τη νεοφυή επιχείρηση Sustainability Metrics LTD (Κύπρος), συμβάλλει στη δημιουργία καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού για την επαγγελματική κατάρτιση των γεωργών της Κύπρου, της Ιταλίας και άλλων χωρών της Ε.Ε. σε θέματα κλιματικής αλλαγής και βιοποικιλότητας. Το έργο προσφέρει, μέσα από τον ιστοχώρο του (https://www.takeoff.cy/), ανοιχτής πρόσβασης παραδοτέα σε τρεις γλώσσες (ιταλική, ελληνική, αγγλική), όπως 1) online εκπαιδευτικό υλικό (π.χ., παρουσιάσεις, δραστηριότητες), 2) εργαλείο υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος γεωργικών προϊόντων, και 3) εγχειρίδιο για την οργάνωση και υλοποίηση επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Όλα τα παραδοτέα του TakeOff, το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Erasmus+, σχετίζονται με την εκπαίδευση για την άσκηση της γεωργίας με βάση τις πρόσφατες πολιτικές και οδηγίες της Ε.Ε. για βιώσιμη παραγωγή και προστασία της βιοποικιλότητας. Επιπλέον του εκπαιδευτικού υλικού, πολλαπλασιαστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κύπρο και Ιταλία για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου σε ενδιαφερόμενους από φορείς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Το υλικό που έχει παραχθεί μπορεί να αξιοποιηθεί για διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι επίσης σχεδιασμένο ώστε να συμβάλει και στην επιμόρφωση σε θέματα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και διαδικτύου, ώστε να ενισχυθούν οι ψηφιακές δεξιότητες στον γεωργικό τομέα στην Κύπρο και στην Ιταλία που ήταν οι περιοχές εστίασης.
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο TakeOff αλλά και για άλλες σχετικές δράσεις του ΑΠΚΥ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων: