Τον Πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Ιωάννη Θ. Μάζη, Καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής, φιλοξενεί στην πέμπτη διάλεξή του ο 4ος κύκλος της Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η διάλεξη, με τίτλο «Οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 (ώρα έναρξης 18:30) στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα).
Στο πλαίσιο της διάλεξης, ο Καθηγητής Μάζης θα αναφερθεί στα βασικά νομικά μεγέθη των Θαλασσίων Ζωνών και θα ερμηνεύσει, με βάση σχετικό χαρτογραφικό υλικό, την παράνομη τουρκική αντίληψη περί εφαρμογής του Δικαίου της Θαλάσσης. Θα εξηγήσει, επίσης, την αποσταθεροποίηση, η οποία θα προκληθεί, εάν οι απόψεις αυτές της Αγκύρας τύχουν ποτέ εφαρμογής στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Τη Σειρά συνδιοργανώνουν το ΑΠΚΥ, το Σπίτι της Κύπρου και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ). Όλες οι διαλέξεις μεταδίδονται ζωντανά μέσω του συνδέσμου https://diavlos.grnet.gr/spititiskyprou. Στους συμμετέχοντες του 4ου κύκλου θα δοθούν, με το πέρας του, βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Ο Δρ Ιωάννης Μάζης είναι Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών. Ειδικεύεται στη συστημική γεωπολιτική ανάλυση και σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διευθύνει προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στο ΕΚΠΑ, στο οποίο είναι και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου. Έχει συγγράψει πολυάριθμες επιστημονικές δημοσιεύσεις για τη διεθνή ασφάλεια, καθώς και για τις μορφές, τη δομή και τη λειτουργία του διεθνούς ισλαμιστικού κινήματος. Διδάσκει στις Σχολές Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα άπτονται ζητημάτων μεθοδολογίας στη γεωπολιτική ανάλυση προώθησης της έρευνας στο γεωπολιτικό σύστημα της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.