10
Παρ, Ιαν

Τηλεδιάλεξη: «Το θαλάσσιο εμπόριο και οι θεσμοί του: Το παράδειγμα των νησιών του Ιονίου Πελάγους στις αρχές του 19ου αιώνα»

Τον Καθηγητή στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμο Παγκράτη, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Το θαλάσσιο εμπόριο και οι θεσμοί του: Το παράδειγμα των νησιών του Ιονίου Πελάγους στις αρχές του 19ου αιώνα», φιλοξενεί o κύκλος των ανοιχτών για το ευρύ κοινό τηλεδιαλέξεων, που διοργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στα γνωστικά πεδία του.

Η τηλεδιάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 στις 20:00, είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, και θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/2UqOBvp

Στην τηλεδιάλεξή του, ο Καθηγητής Γ. Παγκράτης θα παρουσιάσει την οργάνωση του θαλάσσιου εμπορίου και τον καίριο ρόλο της κρατικής πολιτικής στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα από το παράδειγμα των νησιών του Ιονίου Πελάγους. Τα Ιόνια νησιά οργανώθηκαν σε διοικητική ενότητα σε μια εποχή αλλαγής πολιτικού κυριάρχου και μάλιστα στην ιδιαίτερη για τη Μεσόγειο στιγμή των Ναπολεόντειων Πολέμων. Τα νησιά αυτά, μετά την απομάκρυνση των Βενετών (1797), πέρασαν στους Γάλλους Δημοκρατικούς (1797-1799), κατόπιν στους Ρωσοτούρκους (1799-1800) και στην Επτάνησο Πολιτεία (1800-1807) και ξανά στους Γάλλους Αυτοκρατορικούς (1807-1815), μέχρι τη στιγμή που παραχωρήθηκαν στη Βρετανική Αυτοκρατορία με τη μορφή προτεκτοράτου. Η οργάνωση νέων κρατικών δομών ακολουθήθηκε από τη θεσμική οργάνωση του εμπορίου και της ναυτιλίας, καθώς και ενός συστήματος εκπροσώπησης των τοπικών επιχειρηματιών έξω από τις πατρίδες τους.

Ο Γεράσιμος Δ. Παγκράτης διδάσκει Ιστορία και Πολιτισμό της Ιταλίας και του Βενετοκρατούμενου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Είναι, επίσης, μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Μελέτες του για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις των Ελλήνων υπηκόων της Βενετίας, τα λατινικά μοναστικά τάγματα στο βενετικό "Κράτος της Θάλασσας", καθώς και την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Επτανήσου Πολιτείας έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, σε πρακτικά συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους.