Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει 3ο Κύκλο Τηλεδιαλέξεων στα γνωστικά πεδία του με τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί». Στόχος είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη διά βίου μάθηση. Η δεύτερη τηλεδιάλεξη της Σειράς έχει τίτλο «Ζητήματα εκλαΐκευσης της Γλωσσολογίας: Μέσα από τις Λέξεις» και ομιλητής είναι ο Δρ Φοίβος Παναγιωτίδης, Καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η διάλεξη θα λάβει χώρα την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 στις 19:00 και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j
Για την εξασφάλιση πιστοποιητικού παρακολούθησης χρειάζεται η ηλεκτρονική δήλωση ενδιαφέροντος, εδώ.
Ο ομιλητής θα παρουσιάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γλωσσολόγοι κάθε φορά που δημόσια αρθρώνουν επιστημονικό λόγο για τη γλώσσα. Θα ξεκινήσει με μια σύντομη περιήγηση στο τοπίο του δημόσιου λόγου για τη γλώσσα στην Ελλάδα και αλλού. Στη συνέχεια, ιδιαίτερη μνεία θα δοθεί στον ρόλο τον οποίο καλείται να παίξει η γλωσσολογία μέσα στο πλαίσιο της επικρατούσας κακοφωνίας που διαμορφώνουν διάφορες ψευδογλωσσολογικές, γλωσσαμυντορικές και επιδερμικά περιγραφικές προσεγγίσεις στη γλώσσα. Η διάλεξη θα κλείσει με μια εξέταση της σημασίας της γλωσσολογικής περιγραφής στη γλωσσική ρύθμιση από τα πάνω (γλωσσικός σχεδιασμός) αλλά και από τα κάτω (γλωσσικός ακτιβισμός).
Ο Φοίβος Παναγιωτίδης σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές γλωσσολογίας στο UCL. Το 2000 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ για τη διατριβή του Pronominals and empty noun heads: ‘pronominality’ and licensing in Syntax, που εκδόθηκε ως μονογραφία το 2002. Η μονογραφία του Categorial Features: a generative theory of word class Categories εκδόθηκε το 2015 στη σειρά «Α Cambridge Studies in Linguistics» του Cambridge University Press. Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Έχει παρουσιάσει πάνω από 180 ανακοινώσεις και ομιλίες σε μια ευρεία γκάμμα θεμάτων που εκτείνεται από ζητήματα δομής της νοητικής γραμματικής, γραμματικών χαρακτηριστικών και ανάλυσης της ονοματικής φράσης μέχρι τη γλωσσική κατάκτηση, τη διαλεκτολογία και τη γλωσσική πολιτική. Το εκλαϊκευτικό βιβλίο του Μίλα μου για γλώσσα εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης τον Νοέμβριο του 2013. Το δεύτερο εκλαϊκευτικό βιβλίο του Μέσα από τις Λέξεις εκδόθηκε από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου τον Οκτώβριο του 2021.
Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί» αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών. Το Πρόγραμμα δέχεται αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ως τις 24 Μαΐου 2022.