Ο Προμηθέας, μορφή συμβολική της ελληνικής μυθολογίας για την αγάπη του προς τον άνθρωπο, στα χέρια του Αισχύλου αναδείχτηκε σε πραγματικό μάρτυρα για αυτήν ακριβώς την αγάπη του. Ο αδικημένος Τιτάνας, που τόλμησε και όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κραταιό Δία, δεν σταμάτησε έκτοτε να εμπνέει τους σημαντικότερους δραματουργούς να αναμετρηθούν με τον μύθο του. Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Καζαντζάκης συνθέτει, στο αισχύλειο πρότυπο, τη δική του τριλογία για τον Προμηθέα, εμπλουτίζοντας το δράμα του Αισχύλου με μια νέα οπτική, πολύ πιο δυναμική. Στην τηλεδιάλεξη «Ο Προμηθέας του Νίκου Καζαντζάκη και ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου(;)», που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, ο Δρ Γεώργιος Κράιας, Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), αφού φωτίσει όλα τα σκοτεινά σημεία γύρω από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, θα επιχειρήσει μια ανάλυση του Προμηθέα του Καζαντζάκη, επισημαίνοντας τα κυριότερα σημεία, στα οποία ο Καζαντζάκης διαφοροποιείται από τον Αισχύλο.
Η τηλεδιάλεξη εντάσσεται στον 3ο κύκλο ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» που διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ. Θα αρχίσει στις 19:00 και είναι ανοικτή για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση σε όλους όσοι συνδεθούν στην Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B.
Ο Γεώργιος Κράιας είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Freiburg, θεατρολόγος, ακαδημαϊκός και Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Διδάσκει επίσης ως Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται κυρίως στο αρχαίο δράμα και την πρόσληψή του.
Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας
Η θεματολογία της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις για τους σταθμούς στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου και τα νέα ρεύματα και κατευθύνσεις στο θέατρου του 21ου αιώνα, προκλήσεις και προτάσεις για το θέατρο για παιδιά και νέους, τη λειτουργία των σκηνικών κωδίκων στο θέατρο, καθώς και τους καθρέφτες της εξουσίας στο θέατρο του 20ού αιώνα. Εισηγητές στις τηλεδιαλέξεις θα είναι μέλη του διδακτικού προσωπικού του Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές», καθώς και προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες από τον χώρο του θεάτρου και των θεατρικών σπουδών.