- Κωδικός / Course Code: ΠΔΕ353
- ECTS: 10
- Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: Διαδραστικές δραστηριότητες: 10% 2 εργασίες: 30% Τελική εξέταση: 60%
- Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (εαρινό)/ Semi-annual (spring)
- Κόστος/ Tuition Fees: 350 ευρώ
- Επίπεδο Σπουδών/ Level: Προπτυχιακό/ Undergraduate
- Προαπαιτούμενα/ Prerequisites: ΠΔΕ251
Στόχος της Θεματικής Ενότητας "ΠΔΕ353 – Επενδύσεις και Διαχείριση Χαρτοφυλακίου" είναι να εισάξει τους φοιτητές στις βασικές αρχές των επενδύσεων και της διαχείρισής τους. Το πρώτο κεφάλαιο εισάγει βασικές έννοιες των επενδύσεων και του επενδυτικού περιβάλλοντος, και πιο συγκεκριμένα τις χρηματαγορές και τα διάφορα βασικά χρηματοοικονομικά προϊόντα, ενώ συζητά και τη διαπραγμάτευση των αξιογράφων (π.χ. margin trading, short sales). Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τα αμοιβαία κεφάλαια και άλλες επενδυτικές εταιρίες.
Το δεύτερο κεφάλαιο συζητά το θέμα των επιτοκίων και εισάγει τη γενικότερη έννοια του κινδύνου και της απόδοσης, η οποία μετριέται με τη διακύμανση/τυπική απόκλιση. Επιπλέον, συζητά και την έννοια της αποστροφής του κινδύνου από τη μεριά των επενδυτών. Το τρίτο κεφάλαιο έχει ως στόχο να εισάξει τις βασικές αρχές της σύγχρονης θεωρίας χαρτοφυλακίου και ειδικότερα την έννοια και χρήση της Γραμμής Κατανομής Κεφαλαίων, τη σχέση συμβιβασμού κινδύνου/απόδοσης, τη δημιουργία βέλτιστων χαρτοφυλακίων, τον διαχωρισμό του κινδύνου σε συστηματικό και μη-συστηματικό και την κατασκευή του αποτελεσματικού συνόρου.
Το επόμενο κεφάλαιο εισάγει το πολύ σημαντικό Υπόδειγμα Αποτίμησης Κεφαλαιουχικών Στοιχείων (Capital Asset Pricing Model - CAPM), παραθέτει τις βασικές υποθέσεις του και εξηγεί τις επακόλουθες συνθήκες ισορροπίας που προκύπτουν από το υπόδειγμα αυτό. Στη συνέχεια, εξηγεί πώς το Υπόδειγμα αυτό μπορεί να πρακτικά να χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε να εντοπίζονται επενδυτικές «ευκαιρίες», δηλαδή υποτιμημένα και υπερτιμημένα αξιόγραφα. Ακολούθως, το πέμπτο κεφάλαιο καταπιάνεται με τη θεωρία της αποτελεσματικότητας των αγορών και ιδιαίτερα κατά πόσο οι τιμές των αξιογράφων αντικατοπτρίζουν πληροφορίες με τον ορθό τρόπο.
Το έκτο κεφάλαιο πραγματεύεται το θέμα της διαχείρισης μετοχικών κεφαλαίων και ειδικότερα τους στόχους, τους περιορισμούς καθώς και τις πολιτικές που δύνανται να αναπτυχθούν μέσα στο πλαίσιο αυτό. Τέλος, το έβδομο και τελευταίο κεφάλαιο της ΘΕ καταπιάνεται με την αξιολόγηση της απόδοσης επενδυτικών χαρτοφυλακίων και πιο συγκεκριμένα, εισάγει διάφορα μέτρα, τα οποία βασίζονται στη σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου και τα οποία χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθούν οι επιδόσεις ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Επιπλέον, το κεφάλαιο συζητά και το θέμα της διεθνούς διαφοροποίησης των επενδύσεων.