21
Σαβ, Δεκ

ΠΔΕ253: Εισαγωγή στη Διοικητική Επιστήμη

  • Κωδικός / Course Code: ΠΔΕ253
  • ECTS: 10
  • Τρόποι Αξιολόγησης / Assessment: Διαδραστικές δραστηριότητες: 10% 2 εργασίες: 30% Τελική εξέταση: 60%
  • Διάρκεια Φοίτησης/ Length of Study: Εξαμηνιαία (εαρινό)/ Semi-annual (spring)
  • Κόστος/ Tuition Fees: 350 ευρώ
  • Επίπεδο Σπουδών/ Level: Προπτυχιακό/ Undergraduate
  • Προαπαιτούμενα/ Prerequisites: ΠΔΕ103

Η πολυπλοκότητα του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ποικιλομορφία των παραγόντων που επηρεάζουν τις προοπτικές επιτυχίας (ή αποτυχίας) μιας επιχείρησης, συνέτειναν στην αναγνώριση από τα διοικητικά στελέχη της ανάγκης για συστηματικές προσεγγίσεις στη λήψη αποφάσεων.

Η Θεματική Ενότητα "ΠΔΕ253 – Εισαγωγή στη Διοικητική Επιστήμη (Introduction to Management Science)" εξετάζει τεχνικές που βασίζονται σε επιστημονικές μεθόδους και αξιοποιούν εκτενώς εργαλεία ποσοτικής ανάλυσης για λήψη/στήριξη διοικητικών αποφάσεων, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο. Η Διοικητική Επιστήμη αναπτύχθηκε σαν ξεχωριστός διεπιστημονικός κλάδος κατά την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου, όταν ομάδες επιστημόνων με διαφορετικές ειδικότητες ανάπτυξαν και εφάρμοσαν μεθόδους επίλυσης στρατηγικών, τακτικών και λειτουργικών προβλημάτων του στρατού. Μετά τη λήξη του πολέμου, οι ίδιες προσεγγίσεις προσαρμόστηκαν και έτυχαν ευρέων εφαρμογών σε πρακτικά προβλήματα επιχειρήσεων. Ο όρος Επιχειρησιακή Έρευνα (Operations Research) χρησιμοποιείται, επίσης, στη βιβλιογραφία σε αναφορά στη Διοικητική Επιστήμη (τουλάχιστον ως προς το μεθοδολογικό σκέλος του κλάδου). Οι δύο αυτοί όροι αναφέρονται συχνά ως ταυτόσημοι – παρόλο που ο όρος Διοικητική Επιστήμη έχει επικρατήσει ως πιο δόκιμη περιγραφή του ευρύτατου πεδίου εφαρμογών σε σύγχρονα επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

Η ανάπτυξη της μεθόδου Simplex για επίλυση γραμμικών προγραμμάτων από τον George Dantzig το 1947 έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη Διοικητική Επιστήμη, η οποία ακολούθησε ταχεία πορεία εξέλιξης τόσο μεθοδολογικά, όσο και ως προς το εύρος προβλημάτων με τα οποία καταπιάνεται. Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών έδωσε μεγάλη ώθηση στην εξέλιξη της.