Η ερπετοπανίδα (ερπετά και αμφίβια) αποτελεί μία από τις πιο απειλούμενες ομάδες ειδών παγκοσμίως. Ο αριθμός τους μειώνεται σημαντικά λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ανθρωπογενών παραγόντων, όπως είναι η ρύπανση, ο κατακερματισμός των οικοτόπων και η συλλογή και θανάτωσή τους. Το ερευνητικό έργο HerpTrust με τίτλο: «Improving biodiversity’s resilience to climate-and human-induced threats through nursing positive Human-Herpetofauna Interactions», το οποίο συντόνισε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων, ολοκληρώνεται με μια σειρά επιτυχημένων δράσεων για τη διατήρηση και την προστασία των πιο απειλούμενων ειδών της επρετοπανίδας στην Κύπρο και στη Μάλτα. Το έργο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Προγράμματος Erasmus+ από το ΑΠΚΥ, τη ΜΚΟ Friends of the Earth Malta και την εταιρεία Ecostack Innovations Limited στη Μάλτα.
Στο πλαίσιο του έργου δημιουργήθηκε και παρέχεται δωρεάν δομημένο εκπαιδευτικό υλικό για την ερπετοπανίδα της Κύπρου. Το υλικό αυτό συνδυάζει θεωρητικές πληροφορίες με πρακτικά εργαλεία εκπαίδευσης και απευθύνεται σε μαθητές, ενήλικες, καθώς και εκπαιδευτικούς που μπορούν να το ενσωματώσουν στις διδακτικές τους πρακτικές. Συγκεκριμένα, στον ιστότοπο του έργου https://gr.herptrust.eu, υπάρχουν διαθέσιμα τα εξής: α) Διαδικτυακά μαθήματα, β) Διαδικτυακό εργαλείο Άτλαντα μέσω του οποίου οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τον χάρτη της Κύπρου και εντοπίζουν ή/και καταγράφουν ερπετά, αναπτύσσοντας έτσι δεξιότητες στην επιστήμη των πολιτών, γ) Ηλεκτρονικό πακέτο δραστηριοτήτων με υλικό για την ανάπτυξη στοχευμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Το υλικό είναι διαθέσιμο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία της ερπετοπανίδας και τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Η ολοκλήρωση του έργου HerpTrust έχει ιδιαίτερη σημασία για την ενίσχυση των προσπαθειών διατήρησης της βιοποικιλότητας, καθώς επικεντρώνεται στη μείωση των απειλών που αντιμετωπίζουν τα ερπετά και τα αμφίβια, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού για τη σημασία της προστασίας τους. Η αναγνώριση και η κατανόηση των κινδύνων που διατρέχουν αυτά τα είδη είναι καθοριστική για την ανάπτυξη στρατηγικών προστασίας και την ενίσχυση των προσπαθειών διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς.