Το Κ.Ε.Π.Ε.Α Θήβας-Βοιωτίας, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία & Ιατρική των Καταστροφών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνουν δωρεάν σεμινάριο/εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές/εμψυχώτριες νεανικών ομάδων με τίτλο: «Κι αν ήσουν εσύ; – Πες το δυναμικά με εικόνες! Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00 – 17:30, στα γραφεία του ΚΕΠΕΑ Θήβας-Βοιωτίας στη Θήβα (Μνασιλάου & Οσίου Σεραφείμ γωνία, Δημαρχείο Θηβαίων) με εισηγητές τη Χριστίνα Ζώνιου και τον Νίκο Γκόβα. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και είναι απαραίτητη η προεγγραφή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024 στον ακόλουθο υπεσύνδεσμο: https://forms.gle/bq4KGubr9P8awad77. Θα δοθούν πιστοποιητικά συμμετοχής.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμού, αποδοχής του «άλλου» και ζητήματα προσφύγων με τη χρήση απλών τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Στο 1ο Μέρος θα αξιοποιηθεί το «θέατρο εικόνων», και ειδικότερα οι «δυναμικές εικόνες» σε συνδυασμό με βασικές τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, για τη διερεύνηση απόψεων, έκφραση ιδεών και συναισθημάτων αλλά και ως διαδικασίας που οδηγεί σε παραστασιακό γεγονός. Στο 2ο Μέρος θα αναπτυχθούν οι στόχοι και η παιδαγωγική προσέγγιση του επιμορφωτικού κύκλου. Το σεμινάριο είναι βιωματικό, συμμετοχικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου και θα περιλαμβάνει ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες.
H Δρ Χριστίνα Ζώνιου έχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές θεάτρου και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ικανότητας των εκπαιδευτικών μέσω του Θεάτρου του Καταπιεσμένου. Διδάσκει Υποκριτική, Σκηνική Πρακτική και Κοινωνικό Θέατρο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ως μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Σπουδών του Λυκείου Επιδαύρου, του διεθνούς θερινού σχολείου αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις σύγχρονες προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία, την υποκριτική και τη δραματουργία, την εκπαίδευση ηθοποιών, τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση, το εφαρμοσμένο/κοινωνικό θέατρο και το Θέατρο του Καταπιεσμένου.
Ο Νίκος Γκόβας είναι παιδαγωγός θεάτρου και εκπαιδευτής ενηλίκων με μεγάλη εμπειρία στην εμψύχωση ομάδων. Σπούδασε μαθηματικά, θέατρο και παιδαγωγικά στην Ελλάδα, την Αγγλία και την Αυστραλία και έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης και εμψυχωτής νεανικών θεατρικών εργαστηρίων με Δημοτικά Θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, Πανεπιστήμια και ανεξάρτητες ομάδες. Είναι ιδρυτής και εκδότης (2001-2021) του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο» και από το 2024 είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA). Διετέλεσε μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Research in Drama Education (RiDE)» (2011-2017), καθώς και ιδρυτής και πρόεδρος (1998-2008) της επιστημονικής ένωσης «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση». Από το 2015 συντονίζει το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι σκηνοθέτης και εμψυχωτής στο πρόγραμμα «Διαφυγές», ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα- παράσταση θεάτρου φόρουμ για σχολεία για τη λήψη αποφάσεων και την πρόληψη. Έχει γράψει, συγγράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία και άρθρα για το θέατρο στην εκπαίδευση.