23
Σαβ, Νοε

«Η Εποχή των Αλγορίθμων» σε μετάφραση του Καθηγητή Γιάννη Μανωλόπουλου

Σε μετάφραση του Γιάννη Μανωλόπουλου, Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το βιβλίο «Η Εποχή των Αλγορίθμων» (τίτλος πρωτοτύπου: The Age of Algorithms) των Σερζ Αμπιτεμπούλ και Ζιλ Ντόουεκ. 

Όπως φαίνεται, µε τους αλγορίθµους ο Homo sapiens κατάφερε να επινοήσει το εργαλείο που ανέκαθεν ονειρευόταν. Κι όµως, κάτι µας ανησυχεί. Καταστρέφουν οι αλγόριθµοι θέσεις εργασίας; Μας κατασκοπεύουν οι κυβερνητικοί αλγόριθµοι; Μήπως πολύ σύντοµα οι έξυπνοι αλγόριθµοι θα µας εξουσιάζουν; Πολλοί θεωρούµε τους αλγορίθµους πηγή των δεινών µας, αυτό όµως οφείλεται στο ότι πολύ συχνά τους χρησιµοποιούµε δίχως στ‘ αλήθεια να γνωρίζουµε τη φύση και τη λειτουργία τους. Για να διαλύσουµε τις παράλογες σκέψεις, να διαχωρίσουµε την πραγµατικότητα από τις φαντασιώσεις, τους βάσιµους φόβους από τις αστήρικτες ανησυχίες, οι συγγραφείς Σερζ Αμπιτεμπούλ (επιστήµονας των υπολογιστών στο Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique και µέλος του διοικητικού συµβουλίου του Autorité de Régulation des Communications Électroniques et des Postes) και Ζιλ Ντόουεκ (ερευνητής στον τοµέα της Επιστήµης των Υπολογιστών και συγγραφέας πολλών επιστηµονικών έργων και βιβλίων σχετικών µε τη γνωσιολογία της Επιστήµης των Υπολογιστών και τη δεοντολογία στον ψηφιακό κόσµο) µάς καλούν να ταξιδέψουµε στον κόσµο των αλγορίθµων. Εκεί θα έρθουµε αντιµέτωποι µε µερικές από τις προκλήσεις τής λεγόµενης Εποχής των Αλγορίθµων: µεταξύ άλλων, µε τον µετασχηµατισµό της εργασίας, την απώλεια της ιδιοκτησίας και την προστασία της ιδιωτικότητας. Οι αλγόριθµοι είναι δυνατόν να έχουν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, αλλά δεν έχουν δικές τους προθέσεις. Υπηρετούν τους δικούς µας σκοπούς, γιατί εµείς τους επινοήσαµε.

O Γιάννης Μανωλόπουλος είναι Καθηγητής Πληροφορικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και διετέλεσε ο πρώτος Αντιπρύτανής του. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Διαχείρισης Δεδομένων και της Επιστημομετρίας. Έχει συγγράψει έξι (6) μονογραφίες στα αγγλικά, δέκα (10) διδακτικά εγχειρίδια στα ελληνικά και 400+ άρθρα σε περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και κεφάλαια βιβλίων. Το 2021 βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των Επιστημόνων Πληροφορικής στην Κύπρο βάσει του Research.com, ενώ έχει συγκαταλεχθεί στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων Πληροφορικής παγκοσμίως για τα έτη 2020-2021, με βάση βιβλιομετρικά δεδομένα.EPOXH ALGORITHMON COVER site2