Την εβδομάδα 16 - 23 Απριλίου 2020 το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης και της κοινωνικής του προσφοράς, οργανώνει χρήσιμες και χρηστικές τηλεδιαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια και podcasts, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Οι τηλε-εκδηλώσεις στο δημόσιο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μοναδικό στην Κύπρο, που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό μέσω των εργαλείων Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ.
Πέμπτη 16, 23 και 30 Απριλίου στις 17:00
Live link: https://tinyurl.com/wadjxc8
Το Γραφείο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΠΚΥ διοργανώνει τρία διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια με θέμα την «ενσυνειδητότητα» (mindfulness), δηλαδή την ικανότητα και επίγνωση να επικεντρωνόμαστε σε ό,τι συμβαίνει τώρα και να βιώνουμε κάθε στιγμή του παρόντος. Εισηγήτρια και στα τρία workshops είναι η Νάταλυ Λούμπα, εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και συνεργάτιδα του ΑΠΚΥ.
Μέσω των βιωματικών εργαστηρίων: α) «Ενσυνειδητότητα και Αναπνοή» (16/4), β) «Ενσυνειδητότητα, Άγχος, Ανησυχίες» (23/4) και γ) «Ενσυνειδητότητα, Χαλάρωση και Σώμα» (30/4) θα έρθει ο καθένας σε επαφή με τη θεωρητική έννοια της ενσυνειδητότητας (τι είναι και σε τι μας βοηθά), αλλά και θα γνωρίσει τεχνικές για να εξασκήσει τη δική του ενσυνειδητότητα. Με συνεχή εξάσκηση, αυτή η δεξιότητα ενισχύεται και βοηθά το μυαλό μας να επικεντρώνεται περισσότερο στο παρόν και να μην περιπλανιέται και αναπολεί το παρελθόν ή να προτρέχει στο μέλλον.
- Σειρά συζητήσεων/podcasts με γενικό τίτλο «COVID19: Επικοινωνία, κατ' εξαίρεση» με επιστήμονες και επαγγελματίες της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας
Πέμπτη 16 Απριλίου 2020 στις 20:00
Live link : https://bit.ly/2yjRhUg
Υπό τον τίτλο «COVID-19: μένουμε εν οίκω δημοσιογραφούμε εν δήμω!», η Σοφία Ιορδανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» και ο Λεωνίδας Βατικιώτης, δημοσιογράφος, οικονομολόγος και διδάσκων στο ίδιο Πρόγραμμα, συζητούν με τον υποναύαρχο ε.α. Δημήτρη Τσαϊλά, επί σειρά ετών Καθηγητή Στρατηγικής και Ασφάλειας στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, για την πολυπλοκότητα της σημερινής κατάστασης και για τις νέες προκλήσεις ασφαλείας σε ένα αναγεννημένο γεωπολιτικό πεδίο.
Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 στις 20:00
Live link : https://bit.ly/2yjRhUg
Στον ίδιο κύκλο συζητήσεων, ο Λεωνίδας Βατικιώτης συζητά με τους οικονομολόγους Χάρη Κωνσταντινίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, και Δημήτρη Κατσορίδα, επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), στις 21 και 22 Απριλίου αντίστοιχα. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στα χαρακτηριστικά της τρέχουσας και απρόσμενης οικονομικής κρίσης, τις κοινωνικές της επιπτώσεις και αμφότεροι οι ομιλητές θα καταθέσουν την άποψή τους για τα μέτρα που ελήφθησαν, ώστε να αποτραπεί η εμβάθυνση της κρίσης και να απαλυνθούν οι συνέπειές της.
Τη Σειρά συζητήσεων «COVID19: Επικοινωνία, κατ' εξαίρεση» εγκαινίασαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ και το περιοδικό δημοσιογραφία. Κάθε συζήτηση αναρτάται σε μορφή video podcast μέσω των YouTube Channels του ΑΠΚΥ και του περιοδικού δημοσιογραφία.
- «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ στο «Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»
Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 στις 20:00
Live link : https://bit.ly/3dLtWek
Τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2020 στις 20:00, ο Δρ. Γεώργιος Κράιας, ακαδημαϊκός, φιλόλογος, θεατρολόγος και διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» παρουσιάζει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές και αναλύει το κλασικό αριστούργημα του παγκοσμίου θεάτρου «Δεσποινίς Τζούλια» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ.
Το δημοφιλές θεατρικό έργο του Σουηδού δραματουργού επικεντρώνεται στη γυναίκα και τον προσδιορισμό της ταυτότητάς της και πραγματεύεται την αιώνια διαμάχη των δύο φύλων, τις ερωτικές σχέσεις εξουσίας μεταξύ τους, αλλά και την πάλη των τάξεων. Στη διάρκεια μιας καλοκαιρινής νύχτας, ένα ερωτικό παιχνίδι της κόρης ενός κόμη και ενός υπηρέτη του, χωρίς όρια, με κοινή αφετηρία, αλλά με διαφορετικούς στόχους, μετατρέπεται σε παιχνίδι επιβίωσης. Πρόκειται για ένα έργο συμβολικό και πολυεπίπεδο, που πραγματεύεται την πολύπλοκη καθημερινότητα της ανθρώπινης φύσης: το αρσενικό και το θηλυκό, την εξουσία και τις κοινωνικές τάξεις, τις εύθραυστες ισορροπίες, την ευαισθησία και τον κυνισμό, την ηθική και την ανάγκη για επιβίωση, την επιθυμία και το καθήκον, την ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, την πίστη και την απιστία, το συνειδητό, το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο.
Στόχος του Κύκλου τηλεδιαλέξεων για τη νεότερη & σύγχρονη δραματουργία με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», που εγκαινίασε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές», είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΚΥ με μια πλειάδα έργων-σταθμών του παγκοσμίου θεάτρου και να παρουσιάσει τις βασικές ερμηνευτικές γραμμές τους.