10
Πεμ, Οκτ

Διαδικτυακή διάλεξη «Υλικός Πολιτισμός στην Επική Παράδοση» με τον Δρα Ν. Παπαλεξάνδρου

Το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) φιλοξενεί την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024, διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο: «Υλικός Πολιτισμός στην Επική Παράδοση» και ομιλητή τον εγνωσμένου κύρους Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin Δρ Νάσο Παπαλεξάνδρου. Η διάλεξη θα αρχίσει στις 19:00 και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να την παρακολουθήσει αφού συνδεθεί στα εργαλεία τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/3p74f8kb

H Ομηρική παράδοση βρίθει αναφορών σε στοιχεία υλικού και οπτικού πολιτισμού. Η εν λόγω διαδικτυακή διάλεξη εστιάζει στο πώς οι ερευνητές έχουν αναλύσει αυτές τις αναφορές. Για παράδειγμα, υλικά στοιχεία έχουν χρησιμοποιηθεί για την χρονολόγηση αποσπασμάτων ή θεματικών παραδόσεων, για να επιβεβαιωθούν ή να αμφισβητηθούν χρονολογήσεις στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Επίσης, αναφορές σε έργα τέχνης αποπνέουν την αριστοκρατική αισθητική των ηγετικών τάξεων των πρώιμων πόλεων. Από την ανάλυση αυτής της αισθητικής μαθαίνει κανείς πολλά, ειδικά αν λάβει υπόψη συγκριτικούς παραλληλισμούς με έργα τέχνης της Γεωμετρικής (900-700) ή της Ανατολίζουσας περιόδου (700-600).

Ο Καθηγητής Παπαλεξάνδρου έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Princeton, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Michigan και είναι Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο: «The Visual Poetics of Power: Warriors, Youths, and Tripods in Early Greece», ενώ το 2021 δημοσίευσε το σύγγραμμα «Bronze Monsters and the Cultures of Wonder: Griffin Cauldrons in the Preclassical Mediterranean». Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανταλλαγή ελληνικών αρχαιοτήτων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ως διπλωματικά δώρα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η δημοσίευση χάλικων ευρημάτων της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου από το ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς στη Θεσσαλία και οι τελετουργικές διαστάσεις των χάλκινων ειδωλίων από κρητικά ιερά. Έχει λάβει υποτροφίες από το Center of Advanced Studies in the Visual Arts και την American School of Classical Studies at Athens. Δημοσιεύει εκτενώς σε περιοδικά όπως το Hesperia και το American Journal of Archaeology.

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo