25
Δευ, Νοε

Υβριδική Διάλεξη: «Νέα δεδομένα για το χριστιανικό ημερολόγιο της Σικυώνος IG IV2 1825»

Τις συνέχειες και τις ασυνέχειες, οι οποίες συνεπέφεραν τη μετάβαση από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό στον εκχριστιανισμένο μεσαιωνικό κόσμο ιδιαίτερα κατά τον 4ο και 5ο αιώνα, επιχειρεί να διαφωτίσει η Σειρά Διαλέξεων για την  Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η οποία διάγει τον 5ο κύκλο της. Τη Σειρά Διαλέξεων οργανώνει το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).

Η δεύτερη διάλεξη της Σειράς με τίτλο «Νέα δεδομένα για το χριστιανικό ημερολόγιο της Σικυώνος IG IV2 1825» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 στις 19:00. Ομιλητής είναι ο Κωνσταντίνος Μπίλιας, ερευνητής στις Inscriptiones Graecae της Ακαδημίας Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Βερολίνου-Βρανδεμβούργου.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά) στη Λευκωσία και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα στο διαδίκτυο μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://shorturl.at/kBIOW.

Υποστηρικτής της Σειράς Διαλέξεων είναι το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Χορηγός Επικοινωνίας είναι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Οι επιγραφές αποτελούν αναμφίβολα τα ασφαλέστερα τεκμήρια για τη λατρεία των αγίων και, ανάλογα με το αρχαιολογικό τους περικείμενο, για την κοινωνικοπολιτική και θρησκευτικοπολιτιστική πραγματικότητα της εκάστοτε περιοχής. Μοναδικό παράδειγμα αποτελεί το Παράπηγμα της Σικυώνας, ένα μαρτυρολόγιο του 5ου αιώνα μ.Χ., το οποίο συνδυάζει την ελληνική γλώσσα με τη λατινική ημερολογιακή δομή. Η ομιλία έχει ως στόχο να παρουσιάσει τρία νέα θραύσματα αυτής της επιγραφής που βρέθηκαν στο Μουσείο της Σικυώνας. Τα εννέα νέα ονόματα αγίων επιβεβαιώνουν την εντύπωση που δίνουν τα ήδη γνωστά θραύσματα, ότι δηλαδή δεν υπήρχε σαφής διαχωρισμός μεταξύ των αγίων της Δυτικής και της Ανατολικής Εκκλησίας μέχρι εκείνη την εποχή, και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη διανομή των εορτών κατά τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, θα ληφθεί υπόψιν στην ομιλία το αρχαιολογικό πλαίσιο της επιγραφής, στην περιοχή του ειδωλολατρικού ναού της Σικυώνας, ο οποίος μετατράπηκε σε χριστιανική βασιλική περίπου την ίδια περίοδο, στην οποία χρονολογείται και το ημερολόγιο. Ο εντοπισμός αυτών των νέων θραυσμάτων μας φέρνει πιο κοντά στη συμπλήρωση ενός τοπικού χριστιανικού ημερολογίου, σπουδαίου τεκμηρίου μιας εποχής αλλαγών και προσαρμογής από την παγανιστική στην επίσημη χριστιανική λατρεία. 

Ο Κωνσταντίνος Μπίλιας σπούδασε στο Βερολίνο και τη Ρώμη κλασική αρχαιολογία και φιλολογία με έμφαση στην αρχαία ελληνική θρησκεία και τις τελετουργίες, την επιγραφική και την τοπογραφία των λατρειών. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία και σε διεθνή προγράμματα και συνέδρια. Εργάζεται ως βοηθός στις Inscriptiones Graecae της Ακαδημίας Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Βερολίνου-Βρανδεμβούργου και εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τους ενεπίγραφους χάλκινους πίνακες από την Ολυμπία.


Εγγραφή για πιστοποιητικό παρακολούθησης:  https://forms.office.com/e/RTfi7Fd8Kn


Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo