Μία σειρά από στερεότυπα σχετικά με τον πολιτισμό χρησιμοποιούνται στον δημόσιο διάλογο ως αυταπόδεικτα επιχειρήματα και βεβαιότητες οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ή περαιτέρω διερεύνησης. Οι σπουδές στην πολιτιστική πολιτική και διαχείριση μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κριτική διερεύνηση και τεκμηρίωση (ή κατάρριψη) αυτών των στερεοτύπων. Η Δρ Αναστασία Σακελλαριάδη, αρχαιολόγος με ειδίκευση στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, πραγματεύεται το θέμα: «Ρητορείες για τον πολιτισμό και ο ρόλος των σπουδών πολιτιστικής πολιτικής και διαχείρισης», σε ανοικτή τηλεδιάλεξη που φιλοξενεί το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 20:00. Η ομιλία θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BYQdkJ.
Η κριτική προσέγγιση και η συστηματική διερεύνηση στερεοτύπων σχετικά με τον πολιτισμό, όπως για παράδειγμα το υψηλό κόστος των πολιτιστικών έργων, το κοινωνικό όφελος του πολιτισμού, η ιερότητα των αρχαιοτήτων, η άρνηση της οικονομικής αξίας των αρχαιοτήτων κ.ά., μέσα από τη συλλογή δεδομένων και την ανάλυσή τους θα ωφελούσε τόσο τον δημόσιο διάλογο για τον πολιτισμό, όσο και κυριότερα, την πολιτιστική πολιτική στην Ελλάδα γύρω από τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Στην τηλεδιάλεξή της, η Δρ Σακελλαριάδη πραγματεύεται τις ρητορείες αυτές και τον ρόλο τους στον δημόσιο διάλογο μέσα από υλικό που συλλέχθηκε στη διάρκεια 30 συνεντεύξεων με αρχαιολόγους των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, πανεπιστημιακούς αρχαιολόγους, δημάρχους, στελέχη φορέων με πολιτιστική δράση και συνεργάτες αρχαιολογικών ανασκαφών και 298 δομημένων συνεντεύξεων με μέλη τοπικών κοινωνιών από τρεις μελέτες περίπτωσης.
Η Αναστασία Σακελλαριάδη είναι αρχαιολόγος με ειδίκευση στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πραγματοποίησε βασικές σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και μεταπτυχιακές σπουδές στο UCL Institute of Archaeology όπου εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της με θέμα τον ρόλο της αρχαιολογίας σήμερα. Υπήρξε μεταδιδακτορική υπότροφος του Seeger Center for Hellenic Studies στο Πανεπιστήμιο του Princeton και δίδαξε πολιτιστική πολιτική και διαχείριση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του ΑΠΚΥ, διαχείριση αρχαιολογικών χώρων στο UCL Institute of Archaeology και εκπόνησε το σχέδιο διαχείρισης της περιοχής των Φιλίππων για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι επισκέπτρια διδάσκουσα στο ΔΠΜΣ Μουσειολογίας – Διαχείρισης Πολιτισμού (Α.Π.Θ.), το ΔΠΜΣ Διατήρησης και Διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.