22
Τετ, Ιαν

Δημόσια (τηλε)διάλεξη: «Πουλιά και Μικροπλαστικά» (Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος)

Η ρύπανση που προκαλείται από τα πλαστικά έχει επικίνδυνες επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Οι επιπτώσεις δε της επονομαζόμενης «πλαστικής ρύπανσης» στον κόσμο των πτηνών είναι ιδιαιτέρως σοβαρή. Το θέμα «Πουλιά και Μικροπλαστικά» πραγματεύεται σε δημόσια υβριδική διάλεξη η Δρ Ίρις Χαραλαμπίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προσκεκλημένη ομιλήτρια στον 5ο Κύκλο Σειράς Διαλέξεων με γενικό τίτλο «Γυναίκες και Επιστήμες Περιβάλλοντος», τον οποίο διοργανώνουν το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 στις 18:00 υβριδικά, στο κεντρικό κτίριο του ΑΠΚΥ (Λεωφόρος Γιάννου Κρανιδιώτη 33, 2220 Λατσιά, Λευκωσία) με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου στον σύνδεσμο https://bit.ly/3fJUO3K.

Τα μικροπλαστικά (θραύσματα με διάμετρο μικρότερη από 5mm) και τα νανοπλαστικά (διάμετρος μικρότερη από 1 μm/1000 nm) είναι οι κυριότερες μορφές ανησυχίας γι’ αυτό που ονομάζεται «πλαστική κρίση». Το πλαστικό είναι είδος που αποικοδομείται πολύ αργά, σε εκατοντάδες έως χιλιάδες χρόνια, ενώ τα μικρο- και τα νανοπλαστικά έχουν μεγάλη πιθανότητα κατάποσης, ενσωμάτωσης και συσσώρευσης στα σώματα και τους ιστούς πολλών οργανισμών. Επιπροσθέτως, έχει διαπιστωθεί ότι τα μικροπλαστικά είναι ευρέως διασκορπισμένα σε υδάτινα και χερσαία περιβάλλοντα, στην ατμόσφαιρα και στους ιστούς οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Η στενή διασύνδεση των πτηνών και των οικοτόπων τους καθιστούν τη μελέτη τους χρήσιμη για τον προσδιορισμό της ‘υγείας’ των οικοσυστημάτων. Για παράδειγμα, μπορεί να αξιολογηθούν ως δείκτες επιδείνωσης της ποιότητας των οικοτόπων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Στη διάλεξή της η Δρ. Χαραλαμπίδου θα παρουσιάσει προκαταρκτικά ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με την παρουσία μικροπλαστικών σε υγροτόπους πτηνών στην Κύπρο και θα συζητήσει με το κοινό τη σημασία τους για την υγεία των πληθυσμών των πτηνών και των οικοσυστημάτων στην Κύπρο αλλά και ευρύτερα.

Η Δρ Ίρις Χαραλαμπίδου κατέχει Πτυχίο στη Βιολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μεταπτυχιακό τίτλο στην Οικολογία από το University of North Wales και Διδακτορικό τίτλο στην Οικολογία από το Netherlands Institute of Ecology. Έχει περισσότερα από 25 χρόνια εργασιακή εμπειρία σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, την Ουαλία, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Κύπρο σε θέματα οικολογίας πτηνών και διατήρησης υγροτόπων. Από το 2005 ενεργοποιείται σε δικοινοτικές έρευνες και μελέτες στην Κύπρο, συμμετέχει σε σχετικά ντοκιμαντέρ και έχει λάβει δύο διεθνείς διακρίσεις: 1) Το 2019 με το European Countries Biologists Association Best Project Award για δικοινοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από οικολόγους στη νεκρή ζώνη στην Κυπριακή Δημοκρατία, 2) στη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητών (MEDNIGHT) το 2021 για μία πρωτοποριακή δικοινοτική μελέτη στην οποία συμμετείχε, η οποία ανέδειξε την ακμάζουσα χλωρίδα και πανίδα της Νεκρής Ζώνης, στην οποία ζώντες οργανισμοί έχουν αναπαραχθεί σχετικά ανεμπόδιστα. Από το 2010 έχει ακαδημαϊκή καριέρα και είναι σήμερα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην οικολογία των προστατευόμενων πτηνών, στη μελέτη των πτηνών ως δείκτες υγείας των οικοσυστημάτων σε σχέση με την περιβαλλοντική ρύπανση, καθώς και στην εμφάνιση ασθενειών που μεταδίδονται από τα πτηνά στους ανθρώπους λόγω της καταστροφής και υποβάθμισης των οικοτόπων.


Τον 5ο Κύκλο της Σειράς Διαλέξεων στηρίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εγγραφή για πιστοποιητικό παρακολούθησης: https://forms.office.com/r/hbPwKpsGsK


Καταχωρήστε την εκδήλωση στο ημερολόγιό σας

Apple Google Office 365 Outlook Outlook.com Yahoo