Το θέμα «Θέατρο για παιδιά και νέους: μια ιδιαίτερη κατηγορία θεάτρου» πραγματεύεται σε ανοικτή τηλεδιάλεξη τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 (19:00) ο Δρ Θεόδωρος Γραμματάς, Ομότιμος Καθηγητής Θεατρολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Διδάσκων και συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Θεατρική Αγωγή» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Ψηφιακό Δράμα και Θέατρο στη Μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ).
Η τηλεδιάλεξη εντάσσεται στον 3ο κύκλο της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» και είναι ανοικτή για ελεύθερη διαδικτυακή παρακολούθηση σε όλους όσοι συνδεθούν με τα εργαλεία Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B
Το θέατρο για παιδιά και νέους αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία θεάτρου εξαιτίας του αποδέκτη του, του ανήλικου θεατή, στις προσλαμβάνουσες και τις προσδοκίες του οποίου επιδιώκει να ανταποκριθεί και να ικανοποιήσει. Υπ’ αυτό το πρίσμα, τόσο το δραματικό κείμενο, όσο και η σκηνική του παράσταση διαθέτουν μεν όλα τα χαρακτηριστικά των εννοιών «δράμα» και «παράσταση», αλλά είναι προσαρμοσμένα στην ηλικιακή, κοινωνική και ψυχο-πνευματική ιδιαιτερότητα του ανήλικου κοινού. Η εισήγηση του Δρος Γραμματά επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: α) τη δραματουργία, τα έργα δηλαδή που γράφονται για παιδιά και νέους (θεματικοί άξονες, ήρωες, ιδεολογία, παιδαγωγικό περιεχόμενο, ψυχαγωγικός χαρακτήρας, κ.λπ.), β) την παραστασιολογική ανάλυση (κώδικες της παράστασης, ρόλος ηθοποιών και σκηνοθέτη, εικαστική πλαισίωση. κ.ά.), και γ) την κοινωνιολογική προσέγγιση (θεατρικές σκηνές και σχήματα, μηχανισμοί προβολής και προώθησης, βιομηχανία του θεάματος, ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών, κ.λπ.).
Ο Δρ Θεόδωρος Γραμματάς έλαβε το Διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre και την Ecole Pratique des Hautes Etudes. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ειδικότητα «Νεοελληνικό Θέατρο και Πολιτισμός», Διδάσκων στο ΜΠΣ «Θεατρικές Σπουδές» και Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του ΜΠΣ «Ψηφιακό Δράμα και Θέατρο στη Μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα εξής: Νεοελληνικό Θέατρο και Κοινωνία, Θέατρο για Παιδιά και Νέους, Θέατρο και Εκπαίδευση, Ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου, Συγκριτική Θεατρολογία, Κοινωνιολογία και Σημειολογία του Θεάτρου. Είναι μέλος σε επιστημονικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Τέχνης και Λόγου του Τομέα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. και κάτοχος του βραβείου Νίκου Καζαντζάκη (1991). Έχει πλούσιο και πολύπλευρο δημοσιευμένο έργο σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και σε πρακτικά πανελληνίων και διεθνών συνεδρίων.