Sidebar

04
Σαβ, Ιαν

Τηλεδιάλεξη: «Ανιχνεύοντας την Ύστερη Αρχαιότητα σε μια συνοικία στα νότια της Ακρόπολης: η περίπτωση του οικοπέδου Μακρυγιάννη», Σειρά Διαλέξεων για την Ύστερη Αρχαιότητα

Στην τελευταία διάλεξη του 3ου Κύκλου της Σειράς Διαλέξεων για την  Ύστερη Αρχαιότητα με γενικό τίτλο «Όταν ο Κόσμος μας έγινε Χριστιανικός», η Σταματία Ελευθεράτου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συλλογών και Εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης, θα μιλήσει με θέμα: «Ανιχνεύοντας την Ύστερη Αρχαιότητα σε μια συνοικία στα νότια της Ακρόπολης: η περίπτωση του οικοπέδου Μακρυγιάννη».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 στις 19.00 και θα μεταδοθεί μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) στον σύνδεσμο https://bit.ly/3qgKCQi.

Στους ενδιαφερόμενους θα χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης μετά από προεγγραφή στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/3snmfp9r.

Στη διάλεξή της, η κ. Ελευθεράτου θα αναφερθεί στην αρχαία συνοικία που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, σε μία ανασκαφή από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Αθήνα, στο λεγόμενο «οικόπεδο Μακρυγιάννη». Η συνοικία αυτή φιλοξένησε τη ζωή και τις δραστηριότητες του ανθρώπου από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 12ο αι. μ.Χ. και η τόσο εντατική χρήση του χώρου είχε σαν αποτέλεσμα να μας παραδοθεί ένα θραυσματικά σωζόμενο αρχαιολογικό παλίμψηστο. Κατάλοιπα σπιτιών, λουτρών και εργαστηρίων εμφανίζονται σε επάλληλες, εμπλεκόμενες και επικαλυπτόμενες οικοδομικές φάσεις, με καλύτερα διατηρημένες αυτές της Ύστερης Αρχαιότητας. Η διάλεξη θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο, επιχειρώντας να ανιχνεύσει τις μεταβολές του πολεοδομικού ιστού, της οικιστικής αρχιτεκτονικής και του χαρακτήρα της περιοχής από τον 5ο έως και τον 7ο/8ο αι. μ.Χ. 

Η Σταματία Ελευθεράτου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Εργάζεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1984. Πήρε μέρος σε πολλές σωστικές ανασκαφές στην Αθήνα και τα περίχωρα και ήταν επικεφαλής των ανασκαφών στο «οικόπεδο Μακρυγιάννη». Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια, έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει επιμεληθεί αρχαιολογικές εκθέσεις και καταλόγους εκθέσεων, έχει συγγράψει αρχαιολογικούς οδηγούς και έχει δημοσιεύσει μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά.


Η Σειρά Διαλέξεων οργανώθηκε από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) του ΑΠΚΥ, κατά την περίοδο Φεβρουαρίου –Μαΐου 2021, με υποστηρικτές τον Δήμο Αγλαντζιάς και το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος. Το Πρόγραμμα ΕΛΠΟΛ δέχεται αιτήσεις εισδοχής για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 έως τις 25 Μαΐου 2021 στο www.ouc.ac.cy.


Πρόγραμμα τηλεδιαλέξεων [και σε .pdf]

Ημερομηνία Ομιλητής / Ομιλήτρια
Τίτλος
25/02/2021        

Βάιος Λιαπής,

Καθηγητής του Αρχαίου Θεάτρου και της Πρόσληψής του, ΑΠΚΥ

Θείος ανήρ: όψεις της θρησκευτικής πολεμικής τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες

11/03/2021

Isabella Baldini,

Καθηγήτρια Υστερορωμαϊκής & Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Μπολόνια

Gortyn from Paganism to Christianity in the archaeological record

18/03/2021

Ignazio Tantillo,

Καθηγητής Ρωμαϊκής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο της Νάπολης

The survival of pagan practices among Christians in northern Africa
08/04/2021

Θεόδωρος Μαυρογιάννης,

Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τριπαράδεισος και Άβαι: Κοιτίδα των Μακεδόνων στην Άνω Συρία και των Αράβων βασιλέων της Εμέσης

22/04/2021

Aθανάσιος Σέμογλου,

Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Όψεις της προσκυνηματικής εικονογραφίας της αγίας Θέκλας στην Ύστερη Αρχαιότητα

06/05/2021

Σταματία Ελευθεράτου,

Διευθύντρια Συλλογών & Εκθέσεων Μουσείου Ακρόπολης

Ανιχνεύοντας την Ύστερη Αρχαιότητα σε μια συνοικία στα νότια της Ακρόπολης: η περίπτωση του οικοπέδου Μακρυγιάννη