Το 10ο βιβλίο των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου αποτελεί την εκτενέστερη σωζόμενη πηγή της λατινικής γραμματείας, που παρουσιάζει λεπτομερώς την κυπριακή μυθολογική παράδοση. Μία από τις κυπριακές μυθολογικές ιστορίες, αυτή του καλλιτέχνη Πυγμαλίωνα, έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για διάφορες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Την αλληλένδετη αυτή σχέση μεταξύ μύθου και τέχνης πραγματεύεται η τηλεδιάλεξη με τίτλο «Ερωτευμένος με ένα… άγαλμα: Η ιστορία του Πυγμαλίωνα από τον Οβίδιο έως τον 21ο αιώνα» και ομιλήτρια την Δρ. Δέσποινα Κεραμιδά, Ειδική Επιστήμονα Έρευνας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η τηλεδιάλεξη, που διοργανώνεται από το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 7 Απριλίου 2020 (ώρα έναρξης 20:00) και θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ, στον σύνδεσμο https://bit.ly/2UqOBvp.
Στο 10ο βιβλίο των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου απαντούν τέσσερις ιστορίες που διαδραματίζονται στην Κύπρο με πρωταγωνιστές Αμαθούσιους και Πάφιους ήρωες. Από τις τέσσερις αυτές κυπριακές μυθολογικές ιστορίες, η ιστορία του καλλιτέχνη Πυγμαλίωνα έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη μεταγενέστερη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, το σύγχρονο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ο κατεξοχήν, αυτός, οβιδιακός καλλιτέχνης αποτελεί το καλύτερο, και ίσως το πιο αξιομνημόνευτο, exemplum της αλληλένδετης σχέσης μεταξύ μύθου και τέχνης στις «Μεταμορφώσεις». Στο πλαίσιο της τηλεδιάλεξής της, η Δρ. Κεραμιδά θα αναδείξει τον αλληλένδετο ρόλο της τέχνης και της ηθικής, με έμφαση σε σημαντικές ρωμαϊκές αξίες, όπως η pietas (ευσέβεια) και η pudor (αιδώς, ντροπή) και, συγχρόνως, θα επιχειρήσει την ανασύνθεση της διαδρομής που ακολούθησαν κάποιες από τις κυπριακές ιστορίες του Οβιδίου μέχρι και τη θεατρική και κινηματογραφική αναβίωσή τους στον 21ο αιώνα.
Η Δέσποινα Κεραμιδά είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Κλασικών Σπουδών & Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο εργάζεται ως Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας στο ερευνητικό πρόγραμμα «Η Πρόσληψη της αρχαίας Κύπρου στην Κουλτούρα του Δυτικού Κόσμου», και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργάστηκε ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2014-2019), ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2016) και ως Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας στο τμήμα Γαλλικών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου (2015-2016). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη γυναικεία μορφή και οπτική στη λατινική λογοτεχνία (με ιδιαίτερη έμφαση στην ποίηση του Οβιδίου), τα συναισθήματα στην ποίηση του Οβιδίου, τη θρησκευτική εικονοποιία και τελετουργία.