30
Κυρ, Ιουν

Η Ελλάδα Ευαγγέλου συζητά με τη Μαρία Βαρνακκίδου και τον Κύρο Παπαβασιλείου | «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»

Με δύο δημιουργούς της νέας γενιάς του θέατρου στην Κύπρο, τη Μαρία Βαρνακκίδου και τον Κύρο Παπαβασιλείου, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 ο 5ος Κύκλος της Σειράς Διαλέξεων «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», με γενικό τίτλο «Αφιέρωμα στη Σύγχρονη Κυπριακή Δραματουργία, Μέρος Πρώτο». Με τους δύο δημιουργούς, με δράση στον καλλιτεχνικό χώρο τα τελευταία 15 χρόνια, θα συζητήσει η θεατρολόγος Ελλάδα Ευαγγέλου.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 19:00 και θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Αρχείου του ΡΙΚ στη Λευκωσία, με δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/53e937st. Τη Σειρά «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ» διοργάνωσαν το τρέχον ακαδημαϊκό έτος το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» και το Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» (ΕΛΠΟΛ) του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), με υποστηρικτή το Σωματείο Φοιτητών και Αποφοίτων του Προγράμματος ΕΛΠΟΛ και χορηγό επικοινωνίας το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).

Οι δημιουργοί Βαρνακκίδου και Παπαβασιλείου χαρακτηρίζονται από την ενασχόληση με τις σύγxρονες κοινωνικές πραγματικότητες (αποξένωση, μνήμη, τραύμα, κυπριακή κοινωνία) μέσα απο ποιητικό (και ενίοτε μη ρεαλιστικό) λόγο και εικόνα. Τα συνθετικά εργαλεία του λόγου, της εικόνας, του ήχου, του ψηφιακού, έρχονται μαζί για να κτίσουν το concept της παραστασης, που αποτελεί και την ουσία της δουλειάς τους. Αυτό που προέχει στο έργο τους ειναι η δόμηση μιας νέας πραγματικότητας, με κανόνες που θέτουν οι ίδιοι, για να σχολιάσουν κοινωνικά θέματα και καταστάσεις. Τα έργα τους κινούνται με δικούς τους ρυθμούς, με αποσπασματική δραματουργία και με απευθείας συνομιλία με το κοινό, σε μια προσπάθεια να κάνουν τους θεατές μέρος του έργου, ώστε να δημιουργήσουν ένα νέο βιορυθμό μέσα στον θεατρικό χώρο, όπου ανήκουν θεατές και ηθοποιοί. 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo

 

 IMG 8371Final Η Μαρία Βαρνακκίδου σπούδασε Σύγχρονο Θέατρο στο Πανεπιστήμιο Brunel και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην σκηνοθεσία θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway στο Λονδίνο. Εργάζεται στον χώρο του θεάτρου και κινηματογράφου τα τελευταία δεκατρία χρόνια. Τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν το devised theatre, το immersive theatre, το θέατρο της κοινότητας και τη δημιουργία έργων για κοινωνική αλλαγή και κριτική σκέψη. Οι πιο πρόσφατες σκηνοθετικές της δουλειές είναι η θεατρική παράσταση «Οι Παίχτες» του Νικολάι Γκόγκολ σε παραγωγή Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, το “Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons” του Σαμ Στάινερ (2021) και οι devised θεατρικές παραστάσεις «Κρατήστε το αγκαλιά μέχρι να ξημερώσει» (2022), «Περιπατώ» (2021-24), "COME TOGETHER” (2020), “RAM” (2020), “ROUTES” (2019- 2023), “In-Decent” (2017). Έχει συν-σκηνοθετήσει τις devised θεατρικές παραστάσεις “Out of Necessity” (2021) με την Μαρία Κυριάκου και “Το Βλέμμα” (2015) με τον Κύρο Παπαβασιλείου. Υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας του Buffer Fringe Festival μεταξύ 2020- 2022. 
 KyrosPapavasiliou  Ο Κύρος Παπαβασιλείου είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και δραματουργός. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τρεις μεγάλου μήκους ταινίες και εφτά μικρού μήκους, και έχει σκηνοθετήσει δύο devised παραστάσεις («Παρεξήγησις της γλυκείας χώρας Κύπρου» με τον Γιώργο Βαλαή ως συνδραματουργό και «Το Βλέμμα» με τη Μαρία Βαρνακκίδου. Ως δραματουργός συμμετείχε στις παραστάσεις «Κρατήστε το αγκαλιά μέχρι να ξημερώσει», "Lemons, Lemons, Lemons, Lemons, Lemons”, “RAM”, και “Come together” της Μαρίας Βαρνακκίδου. Η μεγάλου μήκους ταινία του «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα Proxima του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι 2023, και συμμετείχε σε άλλα αξιόλογα φεστοβάλ όπως το Sitges. Η μεγάλου μήκους ταινία του «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ρότερνταμ 2015 και ακολούθησε μια αξιόλογη πορεία σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Κάρλοβυ Βάρυ, American Film Institute, Durban, Κίεβο, Μόσχα, Βομβάη, κ.ά.). Η μικρού μήκους ταινία του με τίτλο «Για το όνομα του σπουργιτιού» συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2007. Έχει εκδόσει την ποιητική συλλογή «Πόνημαν» (εκδόσεις Γαβριηλίδη), ενώ ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει σπουδάσει Μουσική και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο California State University – Dominguez Hills.
 ElladaEvangelou  Η Ελλάδα Ευαγγέλου έχει πτυχίο Αγγλικών, MFA στη Δραματουργία και διδακτορικό στις Θεατρικές Σπουδές/Πολιτιστικές Σπουδές. Έχει εργαστεί ως δραματουργός, σκηνοθέτρια θεάτρου, συντονίστρια εργαστηρίων, επιμελήτρια και ανεξάρτητη σύμβουλος, σε συνεργασία με θεατρικές εταιρείες, ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς. Διδάσκει θέατρο και δραματουργία στην Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και είναι συνδεδεμένη με τοπικούς και διεθνείς καλλιτεχνικούς οργανισμούς και ΜΚΟ. Ήταν Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe για τις χρονιές 2018-2022. Αποτελεί Μέντορα για τα προγράμματα εποιμόρφωσης του Festival Academy και επιτέλεσε επιμελήτρια για το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών «Boundary Crosser», στο CYENS Centre of Excellence. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και συνεργάτιδα του Δήμου Λεμεσού / ECOC Λεμεσός 2030.