22
Κυρ, Δεκ

Η χρήση της κυπριακής ελληνικής στη δημόσια σφαίρα: μια διερεύνηση της αυξανόμενης ορατότητάς της (5ος κύκλος Σειράς «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί»)

Το θέμα «Η χρήση της κυπριακής ελληνικής στη δημόσια σφαίρα: μια διερεύνηση της αυξανόμενης ορατότητάς της» πραγματεύεται σε ανοικτή τηλεδιάλεξη την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 ο Δρ Σπύρος Αρμοστής, Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, φιλοξενούμενος στον 5ο Κύκλο της Σειράς Τηλεδιαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», την οποία διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ)

Η τηλεδιάλεξη θα αρχίσει στις 18:00 και θα διεξαχθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://tinyurl.com/w83nj23j

Σύνδεσμος εγγραφής: https://forms.office.com/e/7dPJY6jqV7

Το κοινωνιογλωσσολογικό προφίλ της ελληνόφωνης γλωσσικής κοινότητας στην Κύπρο περιγράφεται συχνά με όρους κοινωνικής διγλωσσίας, με την κυπριακή ελληνική να αποτελεί τη «χαμηλού κύρους» ποικιλία και την κοινή νέα ελληνική την «υψηλού κύρους». Το θεωρητικό μοντέλο της κοινωνικής διγλωσσίας του Ferguson προβλέπει έναν λειτουργικό διαχωρισμό ανάμεσα στις δύο ποικιλίες, με την υψηλή να χρησιμοποιείται στη δημόσια σφαίρα και τη χαμηλή στην ιδιωτική σφαίρα. Αν και αυτός ο διαχωρισμός χρήσεων δεν ήταν ποτέ απόλυτος, τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρείται μια όλο και μεγαλύτερη χρήση της διαλέκτου σε διάφορα πεδία και κειμενικά είδη όπου προηγουμένως δύσκολα εμφανιζόταν. Τέτοια πεδία είναι τα ΜΜΕ, οι διαφημίσεις (πέρα από φολκλορικού χαρακτήρα διαφημίσεις), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το θέατρο (πέρα από την κωμωδία, επιθεώρηση ή την ηθογραφία), η πεζογραφία (ακόμη και στα μη διαλογικά μέρη), οι τηλεοπτικές σειρές, η μουσική παραγωγή (πέρα από την παραδοσιακή μουσική), τα πανό διαμαρτυρίας κ.α.

Η διάλεξη αυτή στοχεύει να ιχνηλατήσει τους παράγοντες που συντέλεσαν στην πρωτοφανή αυτή αύξηση της ορατότητας της κυπριακής και της απενεχοποίησης της χρήσης της στη δημόσια σφαίρα. Παρόλο που οι λόγοι της παρατηρούμενης αλλαγής είναι πιθανότατα πολυπαραγοντικοί, η διάλεξη αυτή θα επικεντρωθεί σε παράγοντες όπως: (1) η αμφισβήτηση των θεσμών και η χρήση της κυπριακής ως γλώσσας διαμαρτυρίας και κοινωνικής κριτικής· (2) η αύξηση της γραπτότητας της κυπριακής λόγω των τεχνολογικών αλλαγών της τελευταίας 20ετίας· (3) η επέκταση της χρήσης της κυπριακής στις τέχνες, και συγκεκριμένα σε πεζογραφία, θέατρο, μουσική κ.α.· (4) η ανάπτυξη της επιστήμης της γλωσσολογίας στην Κύπρο την τελευταία 30ετία και το άνοιγμά της στην κοινωνία μέσω κατάρριψης γλωσσικών πλανών για τη διάλεκτο, ανάπτυξης γλωσσικών πόρων κ.ά.


Ο Δρ Σπύρος Αρμοστής είναι Λέκτορας Γλωσσολογίας στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες επικεντρώνονται στους τομείς της φωνητικής, φωνολογίας, κοινωνιογλωσσολογίας, κλινικής γλωσσολογίας, γραφογλωσσολογίας, και της τεκμηρίωσης και αναζωογόνησης γλωσσών. Ιδιαίτερη έμφαση στη μέχρι σήμερα έρευνά του έχει δοθεί στη μελέτη της κυπριακής ελληνικής και της κυπριακής αραβικής.

 

Add event to calendar

AppleGoogleOffice 365OutlookOutlook.comYahoo


Στόχος της Σειράς διαλέξεων «Γλώσσα, Λογοτεχνία και Γραμματισμοί» είναι να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και να προαγάγει τη διά βίου μάθηση. Τα αντικείμενα των τηλεδιαλέξεων αντικατοπτρίζουν τους θεωρητικούς προσανατολισμούς του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», στο οποίο η μελέτη της γλώσσας και της γλωσσικής επιτέλεσης στα κοινωνικά της συγκείμενα τροφοδοτεί και στηρίζει θεωρητικά τη μελέτη πτυχών της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της παιδαγωγικής των γραμματισμών καθώς και τη θεωρητικά προσανατολισμένη μελέτη της λογοτεχνίας και των λογοτεχνικών γραμματισμών.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», όπως και όλα τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, δέχεται αιτήσεις εισδοχής έως τις 14 Ιουνίου 2024 ηλεκτρονικά μέσω του https://admissions.ouc.ac.cy/admissions

Τα συνολικά δίδακτρα του εν λόγω Προγράμματος (90 ECTS), το οποίο προσφέρει δύο (2) κατευθύνσεις εξειδίκευσης: α) Εφαρμοσμένη - Εκπαιδευτική Γλωσσολογία, β) Λογοτεχνία και Λογοτεχνικός Γραμματισμός, ανέρχονται σε €3.300.